Γνωρίζετε ότι η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη δεύτερη πάθηση παγκοσμίως μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις; Συγκεκριμένα η νόσος αποτελεί μεγάλο ιατρικό ζήτημα καθώς είναι υπεύθυνη για μεγάλα ποσοστά λειτουργικής ανεπάρκειας και πρόκλησης πόνου. Η οστεοαρθρίτιδα κάνει τον χόνδρο σε μια άρθρωση άκαμπτο και προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας του.
Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί σε ορισμένες περιοχές. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι τεντώνονται, προκαλώντας πόνο. Ο πόνος στην πάθηση της οστεοαρθρίτιδας είναι έντονος και επιδεινώνεται ιδιαίτερα το βράδυ.
Παρακάτω θα ενημερωθείτε για μια απ’ τις σημαντικότερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Θα μάθετε ν’ αναγνωρίζετε τα κύρια συμπτώματα, τα χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας καθώς και μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.
Για αρχή ας εξηγήσουμε με δυο λόγια τι ακριβώς είναι η οστεοαρθρίτιδα. Αν αναλύσετε την ετυμολογία της λέξης μπορείτε αμέσως να αντιληφθείτε πως πρόκειται για μια νόσο η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις των οστών. Η κατάληξη -ίτιδα στην ιατρική χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διάφορες φλεγμονές. Έτσι η οστεοαρθρίτιδα είναι η κατάσταση η οποία προσβάλλει το σύνολο μιας άρθρωσης, με όλα τα ανατομικά στοιχεία αυτής, προκαλώντας άλλοτε άλλου βαθμού φλεγμονή στον αρθρικό υμένα. Το χαρακτηριστικότερο εύρημα, είναι η εστιακή απώλεια του υαλοειδούς χόνδρου της άρθρωσης και η ανάπτυξη νέου οστού κατά την εξέλιξη της πάθησης. Εξαιτίας των αλλαγών στα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης, η οστεοαρθρίτιδα ονομάστηκε επίσης εκφυλιστική αρθροπάθεια.
Κάτι σημαντικό που οφείλετε να γνωρίζετε είναι το πόσο συχνά μπορεί να εμφανιστεί και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την νόσο. Πρόκειται με διαφορά για τη συχνότερη αρθροπάθεια. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό σημαίνει πως είναι ένα πολύ συχνό αίτιο που θα οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό. Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως το 80% των ανθρώπων άνω των 65 ετών παρουσιάζει χαρακτηριστικά ακτινολογικά ευρήματα της οστεοαρθρίτιδας. Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την εξέλιξη της παθήσεως και πρέπει να θυμάστε, είναι:
Η απάντηση σ’ αυτό το εύλογο ερώτημα δεν μπορεί να είναι απόλυτη καθώς φαίνεται πως η νόσος μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως η οστεοαρθρίτιδα δείχνει μια κάπως συχνότερη προτίμηση σε μερικές περιοχές. Έτσι είναι συχνή η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, γόνατος και χεριών. Πολύ συχνά η άρθρωση που θα προσβληθεί σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές επιδράσεις ή το επάγγελμα του ασθενούς. Για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής είναι συχνότερο να παρουσιάσει οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, ενώ ένας αγρότης είναι πιο πιθανό να εμφανίσει πρόβλημα στο ισχίο.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος ή πιο ιατρικά, το άλγος. Ο τυπικός πόνος της οστεοαρθρίτιδας εμφανίζεται με τις κινήσεις ή με την άρση φορτίων και στα αρχικά στάδια της πάθησης, βελτιώνεται με την ανάπαυση. Γενικά ο πόνος θεωρείται διαλείπων. Αυτό σημαίνει πως άλλες μέρες είναι έντονος ενώ άλλες μέρες ο ασθενής αισθάνεται απολύτως καλά. Με πιο απλά λόγια θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως «καλές» και «κακές μέρες». Δυστυχώς καθώς η νόσος εξελίσσεται δεν είναι σπάνιο οι πόνοι να συνεχίζονται κατά την ξεκούραση ή ακόμα και στον ύπνο. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι η δυσκαμψία και ο περιορισμός λειτουργικότητας της άρθρωσης. Στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης της νόσου μπορεί να εμφανιστεί σημαντικού βαθμού περιορισμός των κινήσεων μέχρι και μόνιμη αναπηρία.
Το αρχικό βήμα για να αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλείται από οστεοαρθρίτιδα, είναι να επιβεβαιώσετε ότι προκαλείται από τη συγκεκριμένη πάθηση. Εφόσον παρατηρήσετε κάποιο από τα αρχικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και έχετε ίσως κάποιον παράγοντα κινδύνου από αυτούς που αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στο γιατρό σας. Ο κατάλληλος ιατρός για τέτοιου είδους παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι ο ειδικός παθολόγος-ρευματολόγος. Ο ρευματολόγος θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη της πάθησης με τις κατάλληλες εξετάσεις και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας και θα κατευθύνει μια σειρά εξατομικευμένων μεθόδων για την θεραπεία.
Η θεραπευτική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει τρεις βασικούς στόχους:
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ειδικοί ρευματολόγοι θεραπεύουν την οστεοαρθρίτιδα με βάση αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, πρέπει να γνωρίζετε πως η οριστική θεραπευτική αντιμετώπιση καθορίζεται πάντα από το εξατομικευμένο προφίλ του ασθενή. Έτσι ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ασθενή (π.χ. φύλο, ηλικία, βάρος) ο ιατρός θα προτείνει μια πιο συγκεκριμένη θεραπεία. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς υποστηρίζονται και φαρμακευτικά αλλά και με άλλες μεθόδους.
Η φαρμακολογική προσέγγιση
Για την ύφεση του πόνου και για τη βελτίωση του αρθρικού χόνδρου μπορεί να φανούν χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής με υαλουρονικό οξύ. Το Syalox® 300 Plus, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για άτομα με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις, όπως πόνος στο γόνατο, πόνος στους ώμους, πόνος στο ισχίο, πόνος στα χέρια και πόνος στα δάχτυλα. Εκτός από τον πόνο το Syalox® 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση και άλλων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, όπως τη φλεγμονή και το πρήξιμο των αρθρώσεων και συμβάλλει έτσι στη βελτίωση της κινητικότητας του ατόμου.
Το Syalox® 300 Plus περιέχει μοναδικό συνδυασμό συστατικών, πολύ υψηλής ποιότητας και ποσότητας, που είναι υαλουρονικό οξύ & Boswelia. Έτσι βοηθάει εκτός από τον πόνο, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, του πρηξίματος και της δυσκαμψίας.
Η μορφή δισκίων του Syalox® 300 Plus, διαθέτει την τεχνολογία τριπλής επίστρωσης, η οποία εξασφαλίζει ότι τα συστατικά του θα φτάσουν στις αρθρώσεις αναλλοίωτα και δεν θα διασπαστούν στο στομάχι από τα οξέα που βρίσκονται εκεί.
Η μη φαρμακολογική αντιμετώπιση
Τα μη φαρμακολογικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι εξίσου σημαντικά. Γενικά πρέπει να γνωρίζετε πως ο ασθενής οφείλει να είναι εκπαιδευμένος και ενημερωμένος ώστε να διαμορφώσει την καθημερινότητά του με σκοπό την ύφεση των συμπτωμάτων αλλά και τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Έτσι πρέπει να αποφεύγετε τις βαριές εργασίες και να ελαττώνετε το φορτίο που καλείται να αντιμετωπίσει η άρθρωση. Ακόμα πρέπει να ενθαρρύνεστε να ενισχύσετε τις αρθρώσεις μέσω της κατάλληλης άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας παρά το γεγονός ότι η ίδια η πάθηση μπορεί πολλές φορές να σας περιορίζει, όπως για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα ισχίου δυσκολεύει το περπάτημα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικές οι φυσικοθεραπείες, όπως οι ειδικές ασκήσεις για οστεοαρθρίτιδα χεριών που επιφέρουν ενδυνάμωση των μυών που προστατεύουν την άρθρωση.
Κλείνοντας το άρθρο, ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να ενημερωθείτε σχετικά με αυτήν την πολύ συχνή αρθρίτιδα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως. Μην ξεχνάτε πως ο σημαντικότερος σύμμαχός σας σε οποιαδήποτε κατάσταση που αφορά την υγεία σας είναι πάντοτε ο γιατρός σας!