Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για την στοματική Υγεία;

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων μας συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού μας.

Το τρίπτυχο της σωστής και ολοκληρωμένης στοματικής φροντίδας αποτελείται από τον καθημερινό καθαρισμό τους, την σωστή διατροφή και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Και ενώ γνωρίζουμε την σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος και του ετήσιου ραντεβού με τον οδοντίατρό μας, φαίνεται ότι συχνά παραμελούμε την αξία της καλής διατροφής.

Πράγμα διόλου σοφό καθώς η διατροφή συνδέεται άμεσα με την στοματική μας υγιεινή. Και θα δούμε ευθύς αμέσως γιατί.

Πώς η διατροφή επιδρά στην στοματική υγιεινή;

Το στόμα μας είναι ο χώρος ο οποίος υποδέχεται την τροφή και εκεί όπου γίνεται η επεξεργασία της πριν την κατάποση και την πέψη. Στο στόμα μας κατοικούν πλήθος βακτηρίων. Κατά το μάσημα της τροφής τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας αλληλοεπιδρούν με τα σάκχαρα της τροφής, αναπαράγονται και παράγουν οξέα που με την σειρά τους «επιτίθενται» στον σμάλτο των δοντιών. Η «επίθεση» αυτή είναι που προκαλεί φθορές και αλλοιώσεις στο στόμα και δημιουργεί τερηδόνα, ουλίτιδα, πέτρα, κακοσμία, ξηροστομία και στην χειρότερη περιοδοντίτιδα. Δύο είναι οι παράγοντες που επιδεινώνουν αυτήν την διαδικασία : η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν τα τρόφιμα και ο χρόνος που η τροφή παραμένει στην στοματική κοιλότητα μεταξύ του βουρτσίσματος των δοντιών.

Ποια τρόφιμα είναι ωφέλιμα και ποια όχι;

Σίγουρα όσα έχουν μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο. Η ζάχαρη «τρέφει» τα βακτήρια που «τρέφουν» με την σειρά τους τα οξέα, που καταστρέφουν σταδιακά δόντια και ούλα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας είναι καλό να αποφεύγουμε τα γλυκά και κάθε είδους γλυκίσματα, αναψυκτικά, πατατάκια, φρουτοποτά, αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη κλπ. Αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε προτιμάμε να το κάνουμε μαζί με τα γεύματα και όχι ενδιάμεσα.

Σε αντίθεση, είναι καλό να αντικαταστήσουμε αυτές τις τροφές με άφθονα φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη, τομάτες, καρότα, μπρόκολο και κουνουπίδι), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), κρέας και ψάρι (καλή επιλογή είναι το κοτόπουλο και ο σολωμός). Οι ξηροί καρποί είναι επίσης ιδανικοί ως σνάκ γιατί αυξάνουν την έκκριση σιέλου κατά το μάσημα και έτσι το στόμα αυτοκαθαρίζεται.

Τι κάνει τα παραπάνω τρόφιμα ευεργετικά;

Εκτός από χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τα τρόφιμα αυτά περιέχουν πλήθος συστατικών απαραίτητων για την υγεία του στόματός μας.

Έχουν φώσφορο και ασβέστιο που ενισχύει και προστατεύει τον σμάλτο των δοντιών και βιταμίνες A, D, C, και όλο το σύμπλεγμα της Β, απαραίτητες για την δημιουργία του συνδετικού ιστού των δοντιών και την μείωση των βακτηρίων.
Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, σίδηρο και φολικό οξύ που συμβάλουν στην παραγωγή σιέλου και αποτρέπουν την παραγωγή οδοντικής πλάκας.

Φροντίζουμε την στοματική μας υγεία φροντίζουμε τον εαυτό μας

Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την φροντίδα της στοματικής μας κοιλότητας. Ο στόχος των ενεργειών αυτών είναι να δημιουργήσουμε ένα αφιλόξενο περιβάλλον μέσα στο στόμα που δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και οξέων τα οποία φθείρουν όπως είδαμε τα δόντια, τα ούλα ή την γλώσσα μας και παρέχει ωφέλιμα συστατικά για την ενδυνάμωσή τους.

Εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση στοματικού διαλύματος είναι καίριας σημασίας. Το Octonion oral είναι φυτικό στοματικό διάλυμα με 6 βότανα και χωρίς χημικά πρόσθετα και αποτελεί μία ιδανική φυσική λύση για προβλήματα όπως: άφθες, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, μικροβιακή πλάκα, ουλίτιδα, τερηδόνα και δυσάρεστη αναπνοή.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μας εξασφαλίζει δόντια και ούλα που χαίρουν …άκρας υγείας.

Scroll to Top