Φυσικά αντηλιακά: Τα πλεονεκτήματα για το δέρμα & το περιβάλλον.

Τα φυσικά αντηλιακά αναφέρονται συνήθως σε αντηλιακά των οποίων η σύσταση περιλαμβάνει  φυσικά συστατικά, είτε φυσικά φίλτρα προστασίας απ’ τον ήλιο. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει τους αυξημένους κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο, είναι λογικό να κάνετε εκτεταμένη χρήση αντηλιακού. Άλλωστε η αποτελεσματική ηλιοπροστασία, προλαμβάνει εκτός απ’ την βλάβη του δέρματος, την πρόωρη γήρανση ή αλλιώς φωτογήρανση, που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, κάποιες συνθέσεις αντηλιακών, όπως τα προϊόντα χωρίς parabens μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο φιλικά για το δέρμα και το περιβάλλον, συγκεντρώνοντας πολλά πλεονεκτήματα. Αν η σύσταση του αντηλιακού σας είναι στις κύριες ανησυχίες, συνεχίστε να διαβάζετε για το πως μπορείτε να προστατέψετε αποτελεσματικά το δέρμα σας και εκείνους που αγαπάτε από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και ποια φυσικά συστατικά έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αντηλιακά χωρίς parabens

Τα αντηλιακά χωρίς parabens είναι φιλικά όχι μόνο ως προς το περιβάλλον αλλά παρουσιάζουν και πλεονεκτήματα ως  προς τον οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως συντηρητικά των αντηλιακών, σε κάποιες περιπτώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα[i] & τις ορμόνες στο σώμα. Παράλληλα φαίνεται πως η χρήση parabens σε αντηλιακά έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος καθώς και την εμφάνιση μεγάλου ποσοστού συγκέντρωσης, στον οργανισμό θηλαστικών της θάλασσας, όπως στα δελφίνια. Χρησιμοποιώντας αντηλιακά χωρίς parabens, προστατεύετε το δέρμα σας από χημικά συστατικά και απολαμβάνετε τον ήλιο χωρίς ανησυχία για τα συστατικά που εισχωρούν στο δέρμα.

Ποια φυσικά συστατικά αντηλιακής προστασίας να αναζητήσετε στο αντηλιακό?

Αναζητήστε στο αντηλιακό φυσικά συστατικά & ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούνται από το περιβάλλον. Λόγω του αυξημένου κινδύνου της ηλιακής ακτινοβολίας, οι μέρες που αναζητούσαμε μόνο αντηλιακή προστασία από το αντηλιακό μας έχουν περάσει. Πλέον είναι απόλυτα απαραίτητος ένας δυνατός συνδυασμός αντηλιακής, αντιοξειδωτικής και αντιγηραντικής προστασίας.  

Ουσίες που ενυδατώνουν με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση & αντιγηραντική δράση, όπως οι βιταμίνες C, E & F αλλά και φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη (aloe vera), που υπάρχουν στο αντηλιακό Octonion sun, έχουν σκοπό να ενισχύσουν την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και τη φωτογήρανση.  Άλλα τέτοια συστατικά περιλαμβάνουν το βούτυρο καριτέ, φυτοχημικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή και η πρόπολη. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των αντηλιακών που χρησιμοποιείται και προτιμήστε συνθέσεις που περιέχουν φυσικά συστατικά.

Χημικά φίλτρα vs φυσικά φίλτρα αντηλιακών

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα  χρησιμοποιούν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή και τα δύο. Συνήθως δεν απορροφώνται από το δέρμα αλλά “αντανακλούν” τις ακτίνες του ήλιου, λειτουργώντας ως ασπίδα. Συνήθως τα προτιμούν άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα, που έχει τάση για αλλεργίες και ερεθισμούς ή συμπεριλαμβάνονται στα παιδικά αντηλιακά.
Τα αντηλιακά με  χημικά φίλτρα UV απορροφούν κυρίως τις ακτίνες UV και τις μετατρέπουν σε  άλλες μορφές ακίνδυνης ενέργειας, προστατεύοντας έτσι το δέρμα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές φορές δεν μιλάμε για χημικά φίλτρα, αλλά περισσότερο για έναν συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων τα οποία στοχεύουν στην προστασία του δέρματος από τις καταστροφικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της προστασίας από τον ήλιο, τα χημικά φίλτρα UV είναι συνήθως πιο ανθεκτικά από τα φυσικά φίλτρα UV, λόγω της αδιάβροχης σύνθεσης τους η οποία είναι αποτελεσματική τόσο για την εφίδρωση όσο και για την θάλασσα. Επιπλέον, δεν αφήνουν λευκή χροιά στο δέρμα καθώς απορροφώνται ομοιόμορφα. Όποια προστασία και αν επιλέξετε όμως προτείνεται η συχνή χρήση αντηλιακού. Άλλωστε η τελική προστασία εξαρτάται από την ποσότητα αντηλιακού που απλώνετε στο δέρμα σας όσο και από τη συχνότητα. Ένα άλλο πλεονέκτημα των χημικών φίλτρων είναι ότι η επιστήμη έχει εξελιχθεί ώστε να παρέχει φίλτρα φωτοσταθερά.

Τα φωτοσταθερά αντηλιακά φίλτρα BASF

Τα φωτοσταθερά αντηλιακά φίλτρα είναι από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναζητήσετε στο αντηλιακό σας. Τα φωτοσταθερά φίλτρα με πολύ απλά λόγια, διατηρούν την ιδιότητα τους να μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε αβλαβή ενέργεια, χωρίς να μειώνεται ή να επηρεάζεται αυτή η ιδιότητα, από την υπεριώδη ακτινοβολία [ii]. Ο ιδανικός συνδυασμός φίλτρων στα αντηλιακά πλέον παρουσιάζει χημική σύνθεση φίλτρων UV με τα οφέλη των φυσικών φίλτρων UV. Για παράδειγμα, τα φωτοσταθερά φίλτρα UV BASF, τα οποία περιέχονται και στο Octonion sun είναι αποτελεσματικά φίλτρα UV ευρέος φάσματος και αποτελούν παγκοσµίως την πρώτη προτίµηση για την παραγωγή σταθερών και αξιόπιστων αντηλιακών προϊόντων. Δεν μετατρέπουν μόνο την ηλιακή ακτινοβολία σε αβλαβή ενεργειακή μορφή αλλά παρουσιάζουν και τα χαρακτηριστικά αντανάκλασης των φυσικών φίλτρων, παρέχοντας έτσι αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο για όλη την οικογένεια.

Scroll to Top