Διατροφή και οστεοαρθρίτιδα: Αποφύγετε αυτές τις τροφές.

Έρευνες, δείχνουν ότι η επιλογή της σωστής διατροφής στην οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην έκβαση της νόσου. Οι διαιτητικές επιλογές και συνήθειες, όπως η εξάλειψη ορισμένων τροφών και ποτών, μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, καθώς και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Ενώ η πλήρης θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα διαφεύγει της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στη  μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου.

Μαζί με το καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής Syalox® 300 Plus το οποίο, σας βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, του πρηξίματος και της δυσκαμψίας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε διατροφικές συνήθειες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας.

Ποιές κατηγορίες τροφίμων είναι ακατάλληλες για την οστεοαρθρίτιδα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιές τροφές ή κατηγορίες τροφίμων θεωρούνται ακατάλληλες για τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω οδηγίες ως έναυσμα για να αρχίσετε να χτίζετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσει παράλληλα στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αποφύγετε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα και απολαύστε την καλή διάθεση που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. 

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας.

επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι πλούσια σε trans λιπαρά οξέα. Τα τρανς λιπαρά μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφίμων όπως ντόνατς και προ κατεψυγμένων προϊόντων, μπισκότων, αλειμμάτων κτλ.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα είδη όπως το fast food, τα συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικότερα τα τρόφιμα που έχουν μακρά ημερομηνία λήξης έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα αναψυκτικά.

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης ανεξάρτητα από το αν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα ή κάποια άλλη πάθηση. Οι έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως έχουν συσχετίσει την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με αυξημένη φλεγμονή και μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των αρθρώσεών σας. Ειδικά εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα η πρόσληψη της ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της νόσου οστεοαρθρίτιδας.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδα, παγωτό και πολλά άλλα τρόφιμα, ακόμα κι εκεί που δεν είναι εμφανή. Τα αναψυκτικά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και έχουν συνδεθεί με μειωμένη οστική μάζα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις σάλτσες, όπως η BBQ sauce, οι οποίες περιέχουν κρυφά σάκχαρα αλλά και σε άλλους συνδυασμούς τροφίμων. Κάποιες μπάρες δημητριακών φαντάζουν επιλογή υγιεινής διατροφής ενώ στην πραγματικότητα η ζάχαρη που περιέχουν τις καθιστά «διατροφικές βόμβες».

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα.

Κάποιες επιπλέον έρευνες συνδέουν το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας με τη δημιουργία φλεγμονής, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, δίαιτες βαριές σε επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ομοκυστεΐνη.

 Επιπλέον, μπορεί η κατανάλωση κρέατος να έχει ευεργετικές επιδράσεις στο μυοσκελετικό σύστημα αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή ζωική πρωτεΐνη σχετίζεται με υψηλή οστική πυκνότητα και χαμηλό κίνδυνο κατάγματος, αλλά το κρέας είναι επίσης μια σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους που έχει συνδεθεί θετικά με τον καρκίνο ενώ ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει την οξειδωτική βλάβη και να αυξήσει τον σχηματισμό ενώσεων Ν-νιτροζo-ενώσεων οι οποίες έχουν συνδεθεί εξίσου με τον καρκίνο.

Η μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που αναφέρθηκε παραπάνω διαπίστωσε επίσης ότι το κόκκινο κρέας επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Προτείνεται από τους ειδικούς μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για πολλές χρόνιες ασθένειες χωρίς να στερηθείτε την ζωική πρωτεΐνη από τη διατροφή σας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η μείωση του αλατιού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση νερού, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Επιπλέον η υψηλή κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα. Μια μελέτη ακόμα συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 Είναι σημαντικό, ακόμα και αν δεν καταναλώνετε πολύ αλάτι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα συσκευασμένα τρόφιμα και στις κονσέρβες καθώς το αλάτι λειτουργεί ως συντηρητικό στα τρόφιμα με μακρινή ημερομηνία λήξης.

Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, και τη σίκαλη. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν αρκετά στοιχεία ακόμα για την επιρροή κατανάλωσης γλουτένης στην οστεοαρθρίτιδα ορισμένες έρευνες συνδέουν την γλουτένη με αυξημένη φλεγμονή και υποδηλώνουν ότι η διατροφή με τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα αρθρίτιδας. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί, μια παλαιότερη  μελέτη σε 66 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, vegan μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα της νόσου και βελτίωσε τη φλεγμονή.

Παρόλο που αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και μόνο ωφελεί τα άτομα με αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την οστεοαρθρίτιδα.

Λάβετε υπόψη ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το επίπεδο δραστηριότητάς σας, το σωματικό βάρος και το κάπνισμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζεται από το ιστορικό της οικογένειας και από γενετικούς παράγοντες εξίσου. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα ή παρατηρείτε κάποια συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, μια προσεγμένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας.

Scroll to Top