Οστεοπόρωση και Οστεοαρθρίτιδα. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των οστών αλλά τόσο διαφορετικές

Η Οστεοπόρωση και η Οστεοαρθρίτιδα είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των οστών, είναι όμως εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Αρκετοί μπερδεύουν την οστεοαρθρίτιδα με την οστεοπόρωση γιατί και οι δύο λέξεις ξεκινούν με το όστεο-, που σημαίνει κόκκαλο, αφού και οι δύο εντοπίζονται στα οστά.

Η λέξη Οστεοπόρωση, αποτελείται από τα συνθετικά οστεο=κόκκαλο και πόρωση=πορώδες, δηλαδή κόκκαλο γεμάτο πόρους. Η Οστεοπόρωση είναι πάθηση των οστών, κατά την οποία μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του οστού (μείωση της οστικής μάζας). Ένα οστό με οστεοπόρωση  μπορεί εύκολα να υποστεί κάταγμα.

Η Οστεοπόρωση δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα, παρά μόνο αν υπάρξει κάταγμα. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ύψους, σοβαρή οσφυαλγία και αλλαγή της στάσης του σώματος, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να περπατά και να προκαλέσει παρατεταμένη ή μόνιμη αναπηρία.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν Οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση, καθώς περιορίζεται η παραγωγή του οιστρογόνου, μίας ορμόνης πολύ σημαντικής για τη διατήρηση της οστικής μάζας. Η οστεοπόρωση προσβάλλει 1 στις 3 γυναίκες 60-70 ετών και 2 στις 3, ηλικίας άνω των 80 ετών. Στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 400.000 γυναίκες και 50.000 άνδρες.

Επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου για Οστεοπόρωση είναι η κληρονομικότητα, η λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη, η κατάχρηση αλκοόλ, καπνίσματος και καφέδων, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η μειωμένη φυσική άσκηση, η πρόωρη εμμηνόπαυση και ο σωματότυπος, καθώς οι αδύνατες γυναίκες παθαίνουν πιο εύκολα Οστεοπόρωση. Η Οστεοπόρωση θεωρείται «σιωπηλή» νόσος, καθώς μπορεί να εξελιχθεί για αρκετά χρόνια αδιάγνωστη χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα.

Οστεοαρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή στις αρθρώσεις των οστών (από τα συνθετικά όστεο=κόκκαλο, αρθρ=άρθρωση,  -ίτιδα=φλεγμονή). Άρθρωση είναι το σημείο όπου δύο ή περισσότερα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και επιτρέπουν την κίνηση των οστών. Τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στο σημείο της άρθρωσης μέσω ενός μαλακού χόνδρου, που επικαλύπτει την άκρη του οστού.

Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) λοιπόν είναι μία νόσος των αρθρώσεων που σχετίζεται με την λέπτυνση και καταστροφή του χόνδρου, καθώς και με αλλαγές στα οστά που «τρίβονται» μεταξύ τους μετά την καταστροφή του χόνδρου. Η ΟΑ προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης που έχει προσβληθεί, κάτι που επηρεάζει τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου και μειώνει την ποιότητα της ζωής του. Η ΟΑ εμφανίζεται πιο συχνά στο ισχίο, στα γόνατα, στον αυχένα, στη λεκάνη και στις μικρές αρθρώσεις των οστών.

Η ΟΑ είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και προσβάλει ένα στα πέντε άτομα. Στην Ελλάδα 1,5 εκατομμύριο άτομα υποφέρουν από ΟΑ. Κάτω των 50 προσβάλλονται συχνότερα οι άνδρες ενώ άνω των 60 οι γυναίκες. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας είναι η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, η υπερβολική χρήση της άρθρωσης ή ο τραυματισμός της.

Πρόληψη και θεραπεία Οστεοπόρωσης και Οστεοαρθρίτιδας

Η Οστεοαρθρίτιδα και η Οστεοπόρωση είναι οι κυριότερες εκφυλιστικές νόσοι του μυοσκελετικού συστήματος, είναι χρόνιες και σταδιακά επιδεινούμενες. Η πρόληψη και η σωστή θεραπεία θα βοηθήσει να σταματήσουμε την επιδείνωση τους.  

Η θεραπεία της Οστεοπόρωσης συνίσταται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Λήψη ικανοποιητικής ποσότητας ασβεστίου, βιταμίνης D σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και έναν υγιή τρόπο ζωής μπορούν να προλάβουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα της νόσου. Ασκήσεις ενδυνάμωσης, θα ενδυναμώσουν τα οστά και τους μύες και θα βοηθήσουν στην πρόληψη καταγμάτων. Η συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου με την ταυτόχρονη λήψη και ενός φαρμάκου που διατηρεί το ασβέστιο στο οστό.

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι μη αναστρέψιμη πάθηση, αλλά μπορεί να ελεγχθεί προστατεύοντας τις αρθρώσεις που πάσχουν. Η προστασία αυτή περιλαμβάνει μειωμένη δραστηριότητα για την άρθρωση, αλλά ταυτόχρονα  ειδικές ασκήσεις ή φυσιοθεραπεία, μείωση του βάρους, τοπικές κρέμες, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα (αναλγητικά ή/και αντιφλεγμονώδη) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Το Syalox® 300 Plus είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλα τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, όπως ο πόνος, το πρήξιμο, η φλεγμονή και η δυσκαμψία. Αυτό οφείλεται στο μοναδικό συνδυασμό των συστατικών που περιέχει:

Υψηλής ποιότητας και ποσότητας, υαλουρονικό οξύ, που είναι απαραίτητο συστατικό των αρθρώσεων και Boswelia, που είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Μάθετε περισσότερα: www.osteoarthritida.com

Scroll to Top