Ποιες βιταμίνες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας;

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια πάθηση των νεύρων του οργανισμού και παρουσιάζεται σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Τα υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, όταν δεν ρυθμίζονται ικανοποιητικά, μπορούν να επιφέρουν διάφορες βλαβερές επιπτώσεις στους διαβητικούς, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των νεύρων των κάτω άκρων συνήθως ή άλλων οργάνων του σώματος.

Η φαρμακευτική αγωγή μαζί με την τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι αναγκαίες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και την επιβράδυνση της νόσου. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας. Στο άρθρο αυτό, θα μάθετε ποιες είναι αυτές οι βιταμίνες και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Διαβητική νευροπάθεια: τι είναι;

Η διαβητική νευροπάθεια ή επίσης γνωστή ως διαβητική πολυνευροπάθεια είναι μια νευρολογική πάθηση και εμφανίζεται ως επιπλοκή στους ασθενείς με διαβήτη (έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προσβάλει μέχρι και το 50% των διαβητικών). Η πάθηση παρουσιάζεται συχνότερα στα κάτω άκρα, προσβάλλοντας κυρίως τα πέλματα και τις πατούσες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά ήπια και εντείνονται στην πορεία. Ποικίλουν δε ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους και μπορεί να εκτείνονται από ένα απλό μούδιασμα με μερική απώλεια της αίσθησης (π.χ. στα πέλματα) μέχρι έντονο πόνο και σοβαρές διαταραχές στο ουροποιητικό, το πεπτικό, ή το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζοντας ακόμα και την λειτουργικότητα των ασθενών.

Πως αντιμετωπίζεται η διαβητική νευροπάθεια;

Πρωτίστως με ειδική φαρμακευτική αγωγή που συστήνει ο γιατρός. Υπάρχουν φορές που αν η κατάσταση το απαιτεί, ο θεράπων ιατρός καταφεύγει και σε επεμβατική αντιμετώπιση η οποία λύνει πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα (ο πόνος υποχωρεί ή σταματά εντελώς) και προφυλάσσει τον ασθενή από την συνεχή λήψη φαρμάκων.

Βέβαια υπάρχει και η πιο φυσική μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης η οποία προέρχεται από την ίδια την φύση και τις πολύτιμες βιταμίνες που προσφέρει μέσω μιας υγιεινής διατροφής. Οι βιταμίνες μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής και να περιορίσουν την επιδείνωση της νευροπάθειας. Ποιες είναι όμως αυτές;

Ποιες βιταμίνες συμπληρώνουν την αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας;

Είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες γενικά προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση πολύτιμη για την προστασία των κυττάρων και την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται από την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών κατά τον μεταβολισμό των τροφών και το οποίο αυξάνεται παραπάνω στους ασθενείς με διαβήτη λόγω της υπεργλυκαιμίας που αναπτύσσουν.

Είναι λοιπόν απαραίτητο οι διαβητικοί που εμφανίζουν συμπτώματα νευροπάθειας να λαμβάνουν περίσσεια από τις βιταμίνες που ακολουθούν:

  • Βιταμίνη B1 & Β6: Οι βιταμίνες Β1 και Β6 βοηθάνε στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την ομαλή λειτουργία της. Η βιταμίνη Β6 ιδιαίτερα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του νευρικού πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων. Είναι επίσης απαραίτητη για το σώμα, ώστε να παράγει σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, τους νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της αντίληψης του πόνου.

  • Βιοτίνη: Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη Β που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό της γλυκόζης, των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων. Αν και τα συμπληρώματα βιοτίνης δεν επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς, μπορεί να είναι ωφέλιμη στη διαχείριση του διαβήτη με διάφορους τρόπους: Βελτιώνει τη χρήση της γλυκόζης βοηθώντας συμπληρωματικά τα ένζυμα που φέρονται να είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση της γλυκόζης στο αίμα. Μειώνει τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας, και λειτουργεί συμπληρωματικά στην υγιή εμφάνιση των νυχιών, των μαλλιών και του δέρματος.

  • Βιταμίνη B5: Η βιταμίνη Β5 φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων και τη μείωση του πόνου που προκαλεί η διαβητική νευροπάθεια στους ασθενείς. Επιπλέον φαίνεται υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων: Τα επινεφρίδια παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

  • Βιταμίνη Ε: Επίσης με υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη δρα ως ασπίδα προστασίας για την μεμβράνη των κυττάρων και μπορείτε να την λάβετε από τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, τις ελιές, το αβοκάντο.

  • Βιταμίνη Β12: Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των κυττάρων και είναι πολύ σημαντική για την υγεία του νευρικού συστήματος. Εντοπίζεται στα ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν λοιπόν πάσχετε από διαβητική νευροπάθεια φροντίστε πέρα από την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που σας έχει συστήσει ο γιατρός να τρέφεστε σωστά λαμβάνοντας όλες τις παραπάνω βιταμίνες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει και καλύτερα και ταχύτερα την πάθηση. Συμπληρώματα διατροφής όπως το Nevralip 600 retard, μπορούν σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο που οφείλεται σε:

  • Περιφερικές και διαβητικές νευροπάθειες.
  • Ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου και ταρσιαίου σωλήνα.
  • Ημικρανίες

καθώς περιέχει: Άλφα λιποϊκό οξύ 600 mg, 3 Ιχνοστοιχεία (Σελήνιο, Ψευδάργυρο & Πικολινικό Χρώμιο) και 5 Βιταμίνες (Β1, Β5, Β6, Βιοτίνη και βιταμίνη Ε).

Το Nevralip 600 retard έχει Ισχυρές Αντιοξειδωτικές και Νευροτροφικές ιδιότητες και μπορείτε να το αναζητήσετε στα φαρμακεία και στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Scroll to Top