Μια βαθιά ματιά στη Διαβητική Νευροπάθεια

Η Διαβητική Νευροπάθεια αποτελεί μία από τις συχνότερες επιπλοκές που εμφανίζουν οι ασθενείς με διαβήτη και προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτιμάται δε ότι πάνω από το 50% των διαβητικών υποφέρει ή ενδέχεται να υποφέρει στο μέλλον από αυτήν την δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Με τον σακχαρώδη διαβήτη να αποτελεί σήμερα την νούμερο 1 ασθένεια για τον δυτικό κόσμο είναι πιθανόν κάποιος στο περιβάλλον σας ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι να κινδυνεύετε από κάποιας μορφής διαβητική νευροπάθεια. Για αυτό και αξίζει να ρίξουμε μια βαθιά ματιά σε αυτήν την πάθηση του νευρικού συστήματος έτσι ώστε να μπορείτε και να προστατευτείτε καλύτερα και να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι είναι η Διαβητική Νευροπάθεια;

Πρόκειται όπως είδαμε για μια νόσο των νεύρων. Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών σταδιακά βλάπτει και εκφυλίζει τα νεύρα σε όλο το σώμα κάνοντας τα δυσλειτουργικά.

Συνήθως η διαβητική νευροπάθεια προσβάλλει τα νεύρα των κάτω άκρων (πέλματα) αλλά μπορεί να επηρεάσει εξίσου το γαστρεντερικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα, τον εγκέφαλο και ολόκληρο γενικά το νευρικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Τα πιο συχνά συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν:

 • μούδιασμα
 • μυρμήγκιασμα
 • μειωμένη ικανότητα αίσθησης ή
 • αντίθετα αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα
 • φαγούρα
 • αίσθηση καψίματος
 • πόνο και κράμπες
 • αδυναμία ή δυσκολία στον έλεγχο της κίνησης
 • έλκη (ανοικτές πληγές) και κατ’ επέκταση λοιμώξεις
 • προβλήματα όρασης
 • γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, εμετός κ.α.)
 • διαταραχές της αρτηριακής πίεσης
 • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ακράτεια.
Τα συμπτώματα εξελίσσονται σταδιακά και συνήθως γίνονται αντιληπτά όταν πια έχουν γίνει αρκετά σοβαρά. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μαθαίνει ότι πάσχει από διαβήτη αφού εμφανίσει επιπλοκές στο νευρικό του σύστημα.

Ποια είναι τα είδη της Διαβητικής Νευροπάθειας;

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε τέσσερις κυρίως μορφές και συχνά ο ίδιος ασθενής μπορεί να υποφέρει ταυτόχρονα από διάφορες μορφές.

 1. Διαβητική πολυνευροπάθεια
  Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή που προσβάλει αρχικά τα κάτω και στη συνέχεια τα άνω άκρα με τα συμπτώματά της να είναι πιο έντονα την νύχτα.
 2. Αυτόνομη διαβητική νευροπάθεια
  Η μορφή αυτή επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα του οργανισμού που ελέγχει την καρδιά, το ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα και τα μάτια.
 3. Εγγύς Διαβητική Νευροπάθεια
  Λέγεται επίσης και μηριαία νευροπάθεια γιατί προσβάλει κατά κύριο λόγο τα νεύρα των ποδιών (μηροί, γάμπες, γλουτοί και γοφοί) συνήθως στην μια πλευρά του σώματος. Την συναντάμε περισσότερο στους ηλικιωμένους διαβητικούς ασθενείς.
 4. Εστιακή Νευροπάθεια
  Η εστιακή ή μονονευροπάθεια βλάπτει ένα νεύρο την φορά και προκαλεί ξαφνικό και οξύ πόνο στο σημείο αυτό.

Πως θα καταλάβετε ότι πάσχετε από διαβητική νευροπάθεια;

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με νευρολογική εξέταση και εφόσον έχει προηγηθεί η διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη με εργαστηριακές εξετάσεις και λήψη του ιστορικού του ασθενούς.

Πρόληψη και αντιμετώπιση: Τι να κάνετε;

Για να προλάβετε τις επιπλοκές του διαβήτη στα νεύρα σας είναι απαραίτητη η καθημερινή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Η αντιμετώπιση τώρα της διαβητικής νευροπάθειας απαιτεί ένα πρωτόκολλο που στηρίζεται σε τρεις άξονες και περιλαμβάνει:

 • Ανακούφιση των συμπτωμάτων με τα κατάλληλα φάρμακα
 • Τακτικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου
 • Στροφή στην υγιεινή διατροφή και άθληση

Διαβήτης: ου γαρ έρχεται μόνος…

Δυστυχώς ο διαβήτης πολλές φορές οδηγεί στην διαβητική νευροπάθεια επιβαρύνοντας επιπλέον και την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο τακτικός όμως έλεγχος και η ρύθμιση του σακχάρου σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας θα σας δώσει τα όπλα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την νόσο.

Και γιατί όχι, να την αναστρέψετε!

Scroll to Top