Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και συναντάται σε μεγάλο ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού. Τι εννοούμε όμως ακριβώς με τον όρο, ποια είναι τα συμπτώματα του και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Στο άρθρο αυτό θα τα μάθετε όλα!

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Ο αυχένας, το τμήμα στο οποίο καταλήγει ο κορμός και στηρίζει το κρανίο, απαρτίζεται από 7 σπονδύλους που περιβάλλονται με την σειρά τους από μύες και συνδέσμους δημιουργώντας μια εξαιρετικά δυνατή οστική δομή. Η κατασκευή του επιτρέπει στον άνθρωπο να εκτελεί διάφορες κινήσεις ενώ είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε περίπτωση πτώσης ή σύγκρουσης.

Με τον όρο “αυχενικό” είθισται να περιγράφουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην περιοχή αυτή και συνοδεύεται συχνά από “πιάσιμο”, δυσκαμψία, νευραλγία, πονοκέφαλο ή ακόμα και ζαλάδα. Κάθε ενόχληση λοιπόν που οφείλεται σε πάθηση που προσβάλει την περιοχή (είτε πρόκειται για τους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους, είτε για τις αρθρώσεις, τους μύες ή τα νεύρα) έχει επικρατήσει να ονομάζεται “αυχενικό σύνδρομο”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στην ευρύτερη περιοχή του αυχένα που μπορεί να εκτείνονται στην πίσω και πλαϊνή επιφάνεια του, στους ώμους ή ακόμα και στο ανώτερο τμήμα της πλάτης. Ενίοτε μπορεί να συνυπάρξουν με πονοκέφαλο ή και ζαλάδα.

Η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι από μια πρόσκαιρη ενοχλητική δυσφορία (πχ πιάσιμο) έως έναν ανυπόφορο πόνο που διαρκεί μέρες ή και μήνες και μπορεί επίσης να επιφέρει μέχρι και μούδιασμα, αλλαγή της αίσθησης ή μυική αδυναμία στα άνω άκρα.

Η ενόχληση δε μπορεί να βιώνεται σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την κίνηση (κυρίως κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων).

Ποιες είναι οι αιτίες του;

Όταν μιλάμε για ήπια συμπτωματολογία τότε το πιθανότερο είναι το “αυχενικό” να οφείλεται σε απλή κόπωση των μυών της περιοχής (είτε από κακή στάση στο γραφείο) ή σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης (κατά την άθληση ή μετά από δυνατό τράνταγμα).

Αντίθετα, τα πιο σοβαρά συμπτώματα οφείλονται κυρίως σε κήλη στην αυχενική μοίρα που πιέζει με την σειρά της κάποιο νεύρο και καλείται δισκοπάθεια ή σπονδυλοαρθροπάθεια.

Ακόμη, ο πόνος μπορεί να αντανακλά ουσιαστικά πρόβλημα σε άλλο σημείο του σώματος όπως πχ πρόβλημα στην άρθρωση του ώμου, πρόβλημα στον θώρακα (καρδιάς ή πνεύμονα), στην ύπαρξη λαβυρίνθου ή σε ημικρανίες.

Πως αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

Κατ’ αρχάς πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση για να γίνει η διάγνωση και ο εντοπισμός της αιτίας. Από την διάγνωση θα εξαρτηθεί και ο τρόπος αντιμετώπισης.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία και τοποθέτηση κολλάρου για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ όταν υφίσταται δισκοκήλη τότε η θεραπεία απαιτεί χειρουργείο.

Στις ήπιες μορφές όμως τα συμπτώματα υποχωρούν με απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενισχύσετε την “κούρα” σας με βιταμίνες που έχουν ευεργετική επίδραση στην ενδυνάμωση της περιοχής και την ανακούφιση από τον πόνο.

Αναζητήστε λοιπόν σκευάσματα που περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ, μαγνήσιο, τζίντζερ και κουρκουμά, συστατικά που αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά και προσομοιάζουν την αντιφλεγμονώδη δράση των σχετικών φαρμάκων.

Extra tips

Η συνεργασία του ασθενούς ειδικά στον απλό πόνο είναι και απαραίτητη και σημαντική. Απαλλαγείτε λοιπόν πιο γρήγορα από το αυχενικό σύνδρομο:

• Tηρώντας την σωστή στάση σώματος.
• Kάνοντας τακτικά γυμναστική και διατάσεις.
• Xρησιμοποιώντας ανατομικό μαξιλάρι.
• Προσφέροντας στον εαυτό σας ένα μασάζ.

Kαι …κρατήστε ψηλά το κεφάλι!

Scroll to Top