Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Πολλές έρευνες φέρνουν στο φως τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ως μια από τις άμυνες ενάντια στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη και της διαβητικής νευροπάθειας.  Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι κατάλληλοι στόχοι στη διαχείριση του περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό εύρος και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας την αντιοξειδωτική άμυνα. Ως εκ τούτου, η χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη επιδείνωσης του διαβήτη.

Τί είναι τα αντιοξειδωτικά; 

Τα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά σημαντικά για το σώμα επειδή βοηθούν στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα κ.α.

Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά και πως ταξινομούνται;

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Μια υπερφόρτωση ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσει αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτική βλάβη, που μπορεί να προκαλέσει τις προαναφερθείσες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από υπεργλυκαιμία λόγω του διαβήτη έχει επισημανθεί ως μια από τις κύριες αιτίες των διαβητικών επιπλοκών, όπως η διαβητική νευροπάθεια.
Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα αντιοξειδωτικά στις παρακάτω βασικές ομάδες.

Βιταμίνη C:  Ίσως η ισχυρότερη και πιο γνωστή αντιοξειδωτική ουσία. Την βρίσκουμε κυρίως στα εσπεριδοειδή  αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά. 

Βιταμίνη Ε: Εντοπίζεται στα έλαια φυτικής προέλευσης όπως οι ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

Βήτα-καροτένιο: Η χαρακτηριστική χρωστική ουσία όλων των κόκκινων ή πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών.

Λυκοπένιο: Άλλη μία φυσική χρωστική ουσία που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες (ντομάτες με λάδι ή σάλτσες ντομάτας) και το καρπούζι.

Σελήνιο: Βρίσκεται στα ψάρια και τα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα σιτηρά, τα αυγά και το σκόρδο.

Πολυφαινόλες: Μεγάλη ομάδα αντιοξειδωτικών που απαντώνται κυρίως στο τσάι, τον καφέ, τη σόγια, το ελαιόλαδο, τη σοκολάτα, την κανέλα και αλλού.

Καροτενοειδή: εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά.

Άλφα – Λιποϊκό οξύ: Μια ουσία του οργανισμού που δρα ως αντιοξειδωτικό και έχει μια ποικιλία άλλων επιδράσεων στον οργανισμό. Μερικές μελέτες έχουν παραθέσει ότι τα συμπληρώματα άλφα-λιποϊκού οξέος μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη δική του ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το άλφα-λιποϊκό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας – νευρική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τον διαβήτη.

Διαβήτης, ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Όπως είναι γνωστό, οι ελεύθερες ρίζες, παράγονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Παρόλα αυτά, αν ξεπεράσουν κάποια συγκέντρωση, γίνονται τοξικές και μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει εμπλακεί στην πρόκληση νευρικής βλάβης σε πολλά ζώα, ανθρώπους και πειραματικά μοντέλα διαβήτη.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τα λιπίδια που υπάρχουν στις δομές των νεύρων με αποτέλεσμα την απώλεια νευραξόνων και τη διαταραχή στο περιφερικό νευρικό σύστημα.  Πρόσφατα ευρήματα εμπλέκουν τις ελεύθερες ρίζες στην ανάπτυξη διαβητικής νευροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούν στα νευρικά κύτταρα, στα άτομα με διαβητική νευροπάθεια.

Φυσικές πηγές Αντιοξειδωτικών

Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένα άτομο για να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή του. Αποδεικνύεται ότι γενικά τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν όλα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μία μαγική τροφή όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά. Είναι καλύτερο να έχετε μια διατροφή με πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά παρά να εστιάσετε απλώς σε ένα ή δύο.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που πρέπει να τρώμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε με φυσικό τρόπο περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Παρακάτω ενδεικτικά κάποιες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

  • Ντομάτες και κόκκινη πιπεριά
  • Καρύδια
  • Αγκινάρες
  • Γλυκοπατάτες
  • Μύρτιλα και φράουλες
  • Μπρόκολο

Επίσης, πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ακούν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένα άτομο για να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή του. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και τα περισσότερα άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες.

Ενδεικτικά, οι φλαβονόλες βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών είναι να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

Μοναδικός Αντιοξειδωτικός Συνδυασμός 9 συστατικών – Nevralip

Το συμπλήρωμα διατροφής Nevralip 600 retard είναι ένας μοναδικός αντιοξειδωτικός συνδυασμός 9 συστατικών, που είναι άλφα λιποϊκό οξύ 600 mg, 3 ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρος και πικολινικό χρώμιο), και 5 βιταμίνες (Β1, Β5, Β6,βιοτίνη, και βιταμίνη Ε). Τα 9 συστατικά που περιέχει το Nevralip 600 retard δρουν συνεργικά και προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και νευροτροφικές ιδιότητες στο σκεύασμα.

Το Nevralip 600 retard έχει Ισχυρές Αντιοξειδωτικές και Νευροτροφικές Ιδιότητες και βοηθάει: στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας σε διαβητικούς ασθενείς, όπως ο πόνος, το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, οι κράμπες και το κάψιμο στα πόδια.

Scroll to Top