Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο μέσου νεύρου, είναι μια από τις πιο συχνές νευροπάθειες η οποία προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι σας. Συμβαίνει εξαιτίας της πίεσης στο μεσαίο νεύρο (n. Medianus), το οποίο εκτείνεται στο μήκος του χεριού σας, περνάει από ένα πέρασμα στον καρπό σας που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας και τελειώνει στο χέρι σας και είναι υπεύθυνο και για την κίνηση των δακτύλων. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι συχνότερη σε ηλικίες μεταξύ 40-70 ετών, ενώ το σύνδρομο μπορεί να προκύψει από την ηλικία των 30 ετών. Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης της πάθησης. 

Συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζονται σταδιακά και με μικρή συχνότητα στην αρχή η οποία οδηγεί σε παραμέληση της πάθησης. Εάν η πίεση στο νεύρο συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη και ο ασθενής να παρατηρήσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε μερικές περιπτώσεις συνίσταται χειρουργική επέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο παράγοντας που ασκεί πίεση στο νεύρο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή κνησμό στην παλάμη και τον αντίχειρα ή τον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλά σας.

Αδυναμία στο χέρι σας και πρόβλημα στο να κρατάτε πράγματα.

Αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει στο χέρι σας ή αίσθηση ότι σας τρυπάει καρφίτσα.

Μπορεί πρώτα να παρατηρήσετε αδυναμία να κινήσετε τα δάχτυλα σας και ελαφρύ μούδιασμα τη νύχτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μούδιασμα μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματά σας μπορεί να ενταθούν, ενώ κρατάτε κάτι με τον καρπό σας λυγισμένο. Καθώς το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινώνεται, μπορεί να έχετε λιγότερη δύναμη επειδή οι μύες στο χέρι σας αποδυναμώνονται. Ίσως παρατηρήσετε επίσης περισσότερο πόνο και κράμπες στους μυς.

Τι προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Συχνά, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η πιο συχνή αιτία είναι η δημιουργία ερεθισμού και φλεγμονής στο σημείο από το οποίο «περνάει το νεύρο» ή η στένωση του καρπιαίου σωλήνα. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση είναι οι κάτωθι:

  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως δακτυλογράφηση, ή τυχόν κινήσεις καρπού που κάνετε ξανά και ξανά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πράγματα που κάνετε όταν τα χέρια σας είναι χαμηλότερα από τους καρπούς σας.
  • Κληρονομικότητα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά σε συγγενείς ατόμων που πάσχουν.
  • Καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Δουλειά που απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως δουλειά γραφείου.
  • Πιθανοί τραυματισμοί, όπως κάταγμα του καρπού.

Αντιμετώπιση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Η θεραπεία αντιμετώπισης που θα σας προτείνει ο κατάλληλος γιατρός για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας και από τη σοβαρότητα της πάθησης σας και είναι διαφορετική για κάθε διάγνωση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας προτείνει κάποιο τρόπο αντιμετώπισης από τους παρακάτω ή έναν συνδυασμό.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εάν η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει να κάνετε διαλείμματα συχνότερα ή να περιορίσετε τη δραστηριότητα που σας προκαλεί πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να φοράτε νάρθηκα για να μην κινείται ο καρπός σας και να μειώσετε την πίεση στα νεύρα σας. Μπορείτε να φορέσετε ένα το βράδυ για να απαλλαγείτε από αυτό το μούδιασμα ή το τσούξιμο.

Συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως το Nevralip 600 retard χάρη στις νευροτροφικές ιδιότητές του, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους καθημερινούς πόνους που προκαλούνται από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μειώνοντας τα συμπτώματα όπως ο πόνος και το μούδιασμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να συνδυαστεί με άλλες αναλγητικές θεραπείες.

Ασκήσεις φυσιοθεραπείας

Οι ασκήσεις τεντώματος ή ενδυνάμωσης μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Οι ασκήσεις που θα σας προτείνουν οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν το νεύρο να κινηθεί καλύτερα μέσα στον καρπιαίο σωλήνα σας.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν καμία από αυτές τις θεραπείες δεν λειτουργεί, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε σε επέμβαση που ονομάζεται απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα που αυξάνει το μέγεθος της σήραγγας και διευκολύνει την πίεση στο νεύρο σας.

Για να αποφύγετε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προσπαθήστε να διατηρείτε σωστή στάση εν ώρα εργασίας και να κάνετε όσο πιο συχνά διαλείμματα μπορείτε. Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις οι οποίες απαιτούν να λυγίζετε ή να τεντώνετε τους καρπούς σας συχνά και διατηρήστε τους καρπούς σας σε ευθεία στάση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν έχετε άλλη πάθηση που προκαλεί πόνο ή δυσκαμψία στο χέρι ή τον καρπό σας, όπως αρθρίτιδα ή τενοντίτιδα, μπορεί να επιβραδύνει τη συνολική σας ανάρρωση.

Scroll to Top