Πώς συνδέεται η έλλειψη βιταμίνης Β12 με τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Πώς μπορεί να συνδέεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την βιταμίνη Β12 και μάλιστα με την έλλειψή της; Φαινομενικά πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα ωστόσο είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι αφού άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα με κάποιον διαβητικό ή η αγωγή που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να μειώνει τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό τους πολύ κάτω από το φυσιολογικό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συμβαίνει παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η βιταμίνη Β12 και ποια τα οφέλη της για τον οργανισμό;

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και η μεγαλύτερη και με πιο περίπλοκη δομή απ’ όλες. Συμμετέχει στον μεταβολισμό των κυττάρων του οργανισμού, στην δημιουργία αίματος, την ανανέωση των ιστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Την βρίσκουμε δε κυρίως στις τροφές ζωικής προέλευσης.

Τί προκαλεί η έλλειψή της;

Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη κυρίως στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Βλάβη μη αναστρέψιμη μάλιστα όταν παρατηρείται μεγάλη έλλειψη για μακρό διάστημα.

Σε επίπεδα ωστόσο κάτω των φυσιολογικών ορίων μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κόπωση και αδυναμία, δύσπνοια, τάση για υπνηλία, μειωμένα αντανακλαστικά, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κακή μνήμη κ.α.

Πώς συνδέεται η έλλειψή της βιταμίνης Β12 με τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση κυρίως για τον πληθυσμό των δυτικών και ανεπτυγμένων κοινωνιών και μπορεί να προκαλέσει πλήθος βλαβών στον οργανισμό αν αφεθεί χωρίς θεραπεία και παρακολούθηση.

Μια από αυτές είναι η διαβητική νευροπάθεια τα συμπτώματα της οποίας μάλιστα μοιάζουν με αυτά της έλλειψης βιταμίνης Β12. Έτσι συχνά ο γιατρός μπορεί να υποπέσει σε διαγνωστικό «ολίσθημα» και να δώσει λάθος θεραπεία στον ασθενή με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμείνει. Είναι λοιπόν σημαντικό αν είστε διαβητικός να ελέγχεστε ως προς τα επίπεδα της Β12 στο αίμα σας.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 παρατηρείται συχνά στους διαβητικούς

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο διαβητικός και η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζεται σε ένα φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη, έχει αποδειχθεί βάσει μελετών ότι μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό. Ως λοιπόν το πρώτο κατά σειρά φάρμακο που συνήθως συνταγογραφεί ο γιατρός για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, και «συνοδεύει» τον ασθενή για πολύ καιρό αν δεν του προκαλεί παρενέργειες, η μετφορμίνη διαταράσσει τα επίπεδα Β12 στο αίμα, οδηγώντας στην εμφάνιση των συμπτωμάτων που αναφέραμε προηγουμένως.

Πώς η αγωγή με μετφορμίνη επηρεάζει την απορρόφηση της Β12 στους διαβητικούς;

Ουσιαστικά η λήψη της μειώνει τα γαστρικά υγρά του ασθενή και κατά συνέπεια επηρεάζει την χλωρίδα του εντέρου και το περιβάλλον των μικροβιακών πληθυσμών που βρίσκονται εκεί. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν με την σειρά τους την παραγωγή του ενδογενούς παράγοντα, μια ουσία απαραίτητη για την απορρόφηση της Β12.

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν ο διαβητικός λαμβάνει επιπλέον αντιόξινα ή άλλα παρόμοια σκευάσματα για αποφυγή πεπτικών ή γαστρεντερικών διαταραχών που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα γαστρικά υγρά.

Επί του πρακτέου

Αν πάσχετε λοιπόν από σακχαρώδη διαβήτη βάλτε στο τακτικό check up σας τον έλεγχο της βιταμίνης Β12 στο οργανισμό σας. Η έλλειψή της μπορεί να επιδεινώσει την υγεία σας και φυσικά αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει.

Επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο εκτός από τον ενδοκρινολόγο σας και τον μικροβιολόγο σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Scroll to Top