Πως ακριβώς λειτουργεί το αντηλιακό σας;

Η χρήση αντηλιακού όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και εγκαυμάτων, αλλά και την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης λόγω του ήλιου. Κάθε φορά που ξεκινάει το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα βασικά, όπως, πώς πρέπει να βάζω αντηλιακό; Πόσο διάστημα πρέπει να περιμένω μετά την εφαρμογή του για να βγω στον ήλιο και για πόσο διάστημα μπορώ να μείνω στον ήλιο με αυτό; Και φυσικά, πώς ακριβώς λειτουργεί τελικά το αντηλιακό;

Σε αυτό το άρθρο θα σου πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πώς λειτουργεί το αντηλιακό, έτσι ώστε στο τέλος του, να ξέρεις ακριβώς ποιο αντηλιακό να διαλέξεις για να βγεις στην παραλία πιο έτοιμη από ποτέ.

Τι περιέχει το αντηλιακό και πώς λειτουργεί;

Τα αντηλιακά είναι προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν ενεργά συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, συμπεριλαμβανομένης της UVB (τις ακτίνες που προκαλούν κάψιμο) και της UVA (τις ακτίνες που προκαλούν γήρανση του δέρματος), προκειμένου να αποτραπεί η βλάβη του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, καθώς και σημάδια γήρανσης.

Τα αντηλιακά λειτουργούν ενσωματώνοντας είτε χημικά είτε φυσικά ενεργά συστατικά (ή συνδυασμό και των δύο) για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Τα αντηλιακά προϊόντα μπορούν να διατεθούν σε διάφορες φόρμουλες, όπως κρέμες, λοσιόν, σπρέι, τζελ, λάδια, στικ, μους ή αφρούς και πούδρες.

Τι σημαίνει ο δείκτης SPF και πώς μετριέται;

Ο δείκτης SPF σημαίνει Sun Protection Factor (Παράγοντας Αντηλιακής Προστασίας) και ακολουθείται από έναν αριθμό (15, 30, 50, κλπ) που υποδεικνύει πόσο καλά και για πόσο καιρό το αντηλιακό σου θα προστατεύει το δέρμα σου από την ακτινοβολία UVB του ήλιου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερη υπεριώδης ακτινοβολία διέρχεται. Ο αριθμός SPF αναφέρεται μόνο στην προστασία που παρέχεται από τις ακτίνες UVB, επομένως αναζήτησε τον όρο “ευρύ φάσμα” στη συσκευασία για να βεβαιωθείς ότι το προϊόν προστατεύει επίσης από τις ακτίνες UVA.

Για παράδειγμα, ένας δείκτης προστασίας SPF 50 υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί 50 φορές περισσότερος χρόνος για να καεί το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο όταν φοράς αντηλιακό, από ό,τι όταν δεν φοράς αντηλιακό. Ένας δείκτης προστασίας SPF 30 επιτρέπει στο ένα τριακοστό ή 3,3% της υπεριώδους ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα σου. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρει το 96,7% της UV. Με δείκτη SPF 50, φιλτράρεται το 98% και περνάει το 2%.

Έτσι, ενώ η διαφορά μεταξύ SPF 30 και SPF 50 ακούγεται μεγάλη, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ μικρή (1,3%), διαφορά στην προστασία.

Συμπερασματικά…

Με άλλα λόγια, εάν το απροστάτευτο δέρμα σου χρειαζόταν δέκα λεπτά για να δείξει σημάδια καψίματος, τότε η σωστή εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 θα επιβραδύνει τον ρυθμό καψίματος σε σημείο που θα χρειαζόταν 30 φορές περισσότερο χρόνο ή 300 λεπτά συνολικά. Το αγαπημένο σου OCTONION SUN με SPF 30, έχει αδιάβροχη υφή για να μπορείς να το ανανεώνεις στα χρονικά πλαίσια που πρέπει, και να μπορείς να απολαμβάνεις τις δραστηριότητες του καλοκαιριού και τις βουτιές σου, χωρίς να ανησυχείς για την προστασία του δέρματός σου. Αναζήτησέ το στα φαρμακεία και στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Scroll to Top