Παιδικός βήχας: Κρυολόγημα & αντιμετώπιση

Ο παιδικός βήχας, σαν ένα συχνό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, είναι ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς άμυνας στο σώμα μας. Είναι ένας τρόπος για την αποβολή επιβλαβών ουσιών από την αναπνευστική μας οδό, συμπεριλαμβανομένων σωματιδίων σκόνης, βακτηρίων και αλλεργιογόνων.

Κρυολόγημα και Γρίπη

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή μέσω έκθεσης σε σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα. Ο ιός μπορεί επίσης να επιβιώσει για μικρό χρονικό διάστημα σε περιβαλλοντικές επιφάνειες. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς, αλλά οι ρινοϊοί είναι οι πιο συνηθισμένοι. Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται εποχιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Τα παιδιά κρυώνουν περισσότερο από τους ενήλικες επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο. Εκτός από την άμεση μόλυνση, η έκθεση σε κρύο καιρό και χαμηλή υγρασία μπορεί να συμβάλει στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν καταρροή, πονόλαιμο, φτέρνισμα, βήχα και γενική αδιαθεσία.

Η γρίπη προκαλείται επίσης από έναν ιό που προσβάλλει την αναπνευστική οδό (μύτη, λαιμός, αεραγωγοί). Τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο, τείνουν να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό ρίγη, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια όρεξης και έμετο.

Πώς να προστατέψετε το παιδί από ένα κοινό κρυολόγημα

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας από λοιμώξεις στο στήθος είναι να ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών και το να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το στόμα του. Μερικοί από τους ιούς, προκαλούν ήπια συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση στο κρεβάτι και αρκετά υγρά.

Γιατί βήχει το παιδί μου;

Ο βήχας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, και είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του σώματος που συμβαίνει όταν το σώμα αισθάνεται ερεθισμό στους αεραγωγούς. Ο ερεθισμός οδηγεί στην παραγωγή εκκρίσεων από τη βλεννογόνο μεμβράνη στους αεραγωγούς μας, οι οποίες ερεθίζουν περαιτέρω την μεμβράνη, οδηγώντας σε αυξημένες εκκρίσεις και βήχα.

Ο βήχας, αν και δυσάρεστος και ενοχλητικός για το παιδί σας, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν ο βήχας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αξιολογήσει τι συμβαίνει.

Ένα μικρό παιδί με βήχα πιθανότατα αντιδρά στο κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από έναν από τους πολλούς διαφορετικούς ιούς.

Οι λόγοι που το παιδί σας έχει βήχα, εξαρτώνται από την ηλικία, την εποχή, τις συνθήκες διαβίωσης και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Παρολαυτά, υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για τον βήχα του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας βήχει, βεβαιωθείτε ότι πίνει άφθονο νερό και ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που καταπολεμά τις δευτερογενείς λοιμώξεις που συχνά ακολουθούν κρυολόγημα και φροντίζει να μην μετατραπούν σε πνευμονία.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναρρώσει γρήγορα, δώστε του άφθονα υγρά όπως νερό ή ένα ζεστό ρόφημα με λίγο μέλι όπως χαμομήλι. Είναι σημαντικό το ρόφημα, να μην είναι πολύ ζεστό γιατί θα ερεθίσει το λαιμό του παιδιού.

Το Octonion Kids, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φάρμακα για να βοηθήσει το παιδί σας να αντιμετωπίσει γρήγορα το κοινό  κρυολόγημα. Η βάση αυτού του σιροπιού είναι βότανα όπως ο μάραθος, η αλθαία, καθώς και το φραγκοστάφυλο και το μέλι ακακίας. Ο συνδυασμός αυτών των βοτάνων και φυσικών συστατικών με τη βιταμίνη C, καθιστά αυτό το σιρόπι ιδανικό για όσα παιδιά έχουν συμπτώματα κρυολογήματος όπως βήχα, καταρροή και μπούκωμα. Το Octonion Kids, είναι κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών και άνω και μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία και στα online φαρμακεία.

Scroll to Top