Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και διαθέσιμες θεραπείες

ουρολοιμωξη συμπτωματα

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η κατανόηση των διαθέσιμων θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας για την άμεση και αποτελεσματική φροντίδα. Οι ουρολοιμώξεις, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας, καθιστώντας την ευαισθητοποίηση απαραίτητη.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων και της ουρήθρας. Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα – την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης από ό,τι οι άνδρες λόγω ανατομικών διαφορών. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι δυσάρεστες, αλλά συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή εάν αντιμετωπιστούν αμέσως.

Συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονη, επίμονη επιθυμία για ούρηση, αίσθημα καύσου (τσούξιμο) κατά την ούρηση, συχνές, μικρές ποσότητες ούρων και ούρα που φαίνονται θολά ή κόκκινα, που υποδηλώνουν αίμα. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν πυελικό πόνο, ιδίως στο κέντρο της λεκάνης και γύρω από την περιοχή του ηβικού οστού. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι διανοητικές αλλαγές ή η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σημάδι, ενώ στα παιδιά, ο ανεξήγητος πυρετός μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν συνήθως όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση, καθώς και ορισμένοι τύποι αντισύλληψης. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της μείωσης των κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρήση καθετήρα.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η συνήθης θεραπεία για μια βακτηριακή ουρολοίμωξη είναι τα αντιβιοτικά, αλλά ο τύπος και η διάρκεια εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και το ιστορικό υγείας του ασθενούς. Εκτός από τα αντιβιοτικά, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν παυσίπονα για την ανακούφιση των ενοχλήσεων. Oι πρόσφατες οδηγίες των ειδικών έχουν τονίσει την αναγκαιότητα να περιοριστεί η συχνή χρήση αντιβιοτικών και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής στα βακτήρια και να δοκιμαστούν νεα μόρια για τη καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης.

Η Μαννόζη και το Κράνμπερι ανήκουν σε ανήκουν σε αυτά τα νέα μόρια. Έχουν αποδείξει ότι βοηθάνε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης γιατί: 1,2

  • Εμποδίζουν την προσκόλληση των παθογόνων βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη και συμβάλλουν στην άμεση απομάκρυνσή τους από την περιοχή
  • Ενισχύουν σημαντικά το αποτέλεσμα της αντιβίωσης
Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην αραίωση των ούρων και εξασφαλίζει συχνή ούρηση, απομακρύνοντας τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα.

MANOCELAN / Medical Pharmaquality: Ο απαραίτητος συνοδηγός στις ουρολοιμώξεις

To νέο συμπλήρωμα διατροφής MANOCELAN/Medical Pharmaquality είναι ένα φυσικό προϊόν κατάλληλο για την υγεία του Ουροποιητικού Συστήματος που βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης. Το MANOCELAN / Medical Pharmaquality περιέχει 2gr D-Μαννόζη, εκχύλισμα Κράνμπερι και Βιταμίνη C στη μοναδική και πρωτοποριακή μορφή πόσιμου gel. To MANOCELAN / Medical Pharmaquality διαθέτει έναν αρκετά πρακτικό και διακριτικό τρόπο χορήγησης γιατί κυκλοφορεί στη μοναδική μορφή πόσιμου gel για άμεση και εύκολη κατάποση χωρίς να χρειάζεται αραίωση σε νερό η την ταυτόχρονη λήψη νερού κατά την κατάποση. Έχει ευχάριστη γεύση κόκκινων φρούτων.

Αναζητήστε το στα φαρμακεία & στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

1 Fabio Parazzini et.al. Systematic review of the effect of D‑mannose with or without other drugs in the treatment of symptoms of urinary tract infections/cystitis (Review), BIOMEDICAL REPORTS 17: 69, 2022
2: Daniela Radulescu et al. Combination of cranberry extract and D-mannose – possible enhancer of uropathogen sensitivity to antibiotics in acute therapy of urinary tract infections: Results of a pilot study, EXPERIMENTAL AND THERAPEUTIC MEDICINE 20: 3399-3406, 2020

Scroll to Top