Οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες: Κίνδυνοι και στρατηγικές διαχείρισης

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτή η εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που προστατεύει τα οστά στις αρθρώσεις φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και απώλεια κινητικότητας.

Γυναίκες και Οστεοαρθρίτιδα

Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση και υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.1 Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι γυναίκες ηλικίας 50 με 60, έχουν 350% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα χέρια από τους άντρες της ίδιας ηλικίας. Επίσης, οι γυναίκες έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, από τους άντρες. 2,3,4

Παράγοντες εμφάνισης Οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες

Ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες είναι η ηλικία. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι αρθρώσεις τους είναι πιο πιθανό να φθείρονται λόγω των ετών χρήσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στους γοφούς, τα γόνατα και τα χέρια από τους άνδρες. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν μικρότερες αρθρώσεις από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να τις κάνει πιο επιρρεπείς στη φθορά.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες είναι η παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Εκτός από την ηλικία και την παχυσαρκία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες. Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση και οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι ο πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζεται ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.5 Τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η πτώση μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές στο σώμα που επιταχύνουν τη διαδικασία της οστεοαρθρίτιδας.

Διαχείριση Οστεοαρθρίτιδας

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες είναι να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της κινητικότητας και της δύναμης των αρθρώσεων.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να διδάξουν στις γυναίκες ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών γύρω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις και στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας των αρθρώσεων.

Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υαλουρονικό οξύ το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων και στη μείωση της φλεγμονής.

Τέλος, οι γυναίκες θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον γιατρό τους για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Η διαχείριση μπορεί να περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους και εργαστηριακές εξετάσεις.

Συμπερασματικά

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν Οστεοαρθρίτιδα. Κατανοώντας τους κινδύνους και τις στρατηγικές διαχείρισης, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους εάν εμφανίσουν την πάθηση. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η χρήση συμπληρωμάτων με υαλουρονικό οξύ και η αναζήτηση φυσικοθεραπείας μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Με τις σωστές στρατηγικές διαχείρισης, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Το Syalox® 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις, όπως πόνος στο γόνατο, πόνος στους ώμους, πόνος στο ισχίο, πόνος στα χέρια και πόνος στα δάχτυλα. Εκτός από τον πόνο το Syalox® 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση και άλλων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, όπως τη φλεγμονή και το πρήξιμο των αρθρώσεων και συμβάλλει έτσι στη βελτίωση της κινητικότητας του ατόμου.

1.https://www.hss.edu/conditions_why-women-higher-risk-getting-arthritis.asp
2.Gender and Sex Are Key Determinants in Osteoarthritis Not Only Confounding Variables. A Systematic Review of Clinical Data
3.Prieto-Alhambra D, Judge A, Javaid MK, Cooper C, Diez-Perez A, Arden NK. Incidence and risk factors for clinically diagnosed knee, hip and hand osteoarthritis: influences of age, gender and osteoarthritis affecting other joints. Ann Rheum Dis. 2014;73(9):1659‐1664. doi:10.1136/annrheumdis-2013-203355
4. Losina E, Weinstein AM, Reichmann WM, et al. Lifetime risk and age at diagnosis of symptomatic knee osteoarthritis in the US. Arthritis Care Res (Hoboken). 2013;65(5):703–711. doi:10.1002/acr.21898
5.Murphy et. al, “One in four people may develop symptomatic hip osteoarthritis in his or her lifetime,” Osteoarthritis and Cartilage 18 (2010): 1372-1379.

Scroll to Top