Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τις ασκήσεις για την Οστεοαρθρίτιδα

Δεν είναι σπάνιο να θεωρούν αρκετοί πως η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει αρνητικά στην οστεοαρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια μόνο από αρκετές εσφαλμένες απόψεις που μπορεί να ακούσετε. Η συγκεκριμένη πάθηση ταλαιπωρεί σύμφωνα με τις έρευνες περίπου 1-1.5 εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας. Το νούμερο όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετά ανησυχητικό καθώς με απλά μαθηματικά και χοντρικά μπορούμε να πούμε πως 1 στους 10 Έλληνες, εμφανίζει συμπτώματα της νόσου.

Τα προηγούμενα δεδομένα, καθιστούν αναγκαίο να έχετε την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με την πάθηση αλλά και την αντιμετώπισή της.

Λίγα λόγια για την Οστεοαρθρίτιδα

Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα του άρθρου μας, που είναι οι ασκήσεις, είναι εύλογο να αναφέρουμε συνοπτικά μερικά στοιχεία για τη νόσο της Οστεοαρθρίτιδας.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική κατάσταση που «χτυπάει» τις αρθρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γνωρίζετε πως οι βλάβες αφορούν κυρίως τον αρθρικό χόνδρο, αν και δεν είναι σπάνιο να προσβάλλεται και το οστό ή ο αρθρικός θύλακας.

Οι πιο κοινές ενοχλήσεις είναι ο περιορισμός και η δυσκολία στην κίνηση που αφορά την επηρεασμένη άρθρωση, ο πόνος, το τρίξιμο και το οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής.

Ασκήσεις VS ανάπαυση στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ένα πολύ συχνό μπέρδεμα που προκύπτει στους ασθενείς, είναι αν θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ορισμένες ασκήσεις ή να αναπαύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να σας αδικήσουμε.

Πράγματι, ακούγεται λογικό, εφόσον η πάθηση προκαλεί περιορισμό, πόνο και δυσχέρεια στις κινήσεις, να είναι καλύτερο να προτιμάτε να μην «ρισκάρετε» με περισσότερες από τις απολύτως απαραίτητες κινήσεις.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτός είναι ο νούμερο ένα μύθος που πρέπει να καταρρίψετε.

Η άσκηση, όχι μόνο δεν επιδεινώνει την πάθηση άλλα επιβεβαιωμένα, συντελεί στη μακροχρόνια ελάττωση του πόνου, αλλά και στη βελτίωση της κίνησης.

Δεν είναι τυχαίο, πως οι γιατροί πέρα από τη φαρμακευτική υποστήριξη, ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο τους ασθενείς τους να ακολουθούν είτε απλή καθημερινή δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα) είτε πιο εξειδικευμένα προγράμματα ασκήσεων.

Οστεοαρθρίτιδα ασκήσεις: τύποι ασκήσεων

Στα πιο εξειδικευμένα προγράμματα ασκήσεων για την οστεοαρθρίτιδα, περιλαμβάνονται ασκήσεις εύρους της κίνησης και ευελιξίας, ασκήσεις αντοχής και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Όλες είναι ειδικά μελετημένες, για να βελτιώνουν την πρόγνωση και την συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας.

Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας, ανάλογα με την περίπτωσή σας (π.χ. οστεοαρθρίτιδα ισχίου) θα σας συμβουλέψει και θα σας προτείνει τον κατάλληλο τύπο άσκησης.

Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντική για τις ασκήσεις

Ας αναφέρουμε τώρα μια μεγάλη αλήθεια.

Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα όχι μόνο για την πορεία της πάθησης αλλά και για τις ασκήσεις.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως το αυξημένο ποσοστό λίπους μπορεί να θεωρηθεί και ως αιτία για την πρόκληση της πάθησης.

Όπως και στην κοινή σωματική δραστηριότητα, το αυξημένο βάρος, δυσχεραίνει την εξάσκηση, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις ασκήσεις της οστεοαρθρίτιδας.

Αυτό φυσικά δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να συνεχίσετε τις ασκήσεις.

Ακολουθείστε μια πιο προσεκτική δίαιτα και σε συνδυασμό με την άθληση, θα δείτε εγγυημένα αποτελέσματα και στην ελλάτωση του βάρους σας αλλά και στην ευχέρεια κινήσεων.

Οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά αναπηρίας

Κάτι που δεν πρέπει να σας διαφύγει, είναι πως η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια από τις  συχνότερες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως!

Η κατάλληλη αντιμετώπιση, εξαρτάται σαφώς από τις οδηγίες και τις ειδικές συμβουλές που θα σας δώσει ο θεράπων ιατρός σας.

Η συντηρητική αγωγή (φάρμακα και άσκηση), η παρακολούθηση και πιο επεμβατικές τεχνικές όπως οι ενδοαρθρικές ενέσεις ή ακόμα και το χειρουργείο σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι μερικές από τις κοινές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Μπορούμε ωστόσο να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως οι ασκήσεις για την οστεοαρθρίτιδα, μπορούν να έχουν θετική επίδραση, ακόμα και να αποτρέψουν την εκδήλωση αναπηρίας.

Ελπίζουμε να φανήκαμε χρήσιμοι και να σας βοηθήσαμε να ξεκαθαρίσετε μερικές συχνές διχογνωμίες σχετικά με τις ασκήσεις για την οστεοαρθρίτιδα.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των πόνων της Οστεοαρθρίτιδας (Η2)

Το Syalox® 300 Plus είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις. Παρέχει ανακούφιση από τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, το πρήξιμο και τον πόνο που σχετίζονται με την πάθηση. Το Syalox® 300 Plus περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συστατικών, πολύ υψηλής ποιότητας και ποσότητας, που είναι το Υαλουρονικό οξύ & η Boswellia.

Scroll to Top