Ξηρός και παραγωγικός βήχας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνοδεύουν το κοινό κρυολόγημα αλλά και διάφορες άλλες αναπνευστικές ιώσεις ή σοβαρότερες ασθένειες. Η παρουσία του μπορεί να είναι απλώς ενοχλητική και παροδική, μπορεί όμως να γίνει πολύ ανησυχητική αν συνδέεται με βλάβη του αναπνευστικού απειλητική για την υγεία όπως π.χ. η πνευμονία.

Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τις δυο πιο κοινές μορφές βήχα, τον ξηρό και τον παραγωγικό που είναι και αυτές που συνοδεύουν τις απλές χειμωνιάτικες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ταλαιπωρούν τους περισσότερους από εμάς.

Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας είναι στην ουσία ένας αμυντικός αντανακλαστικός μηχανισμός του αναπνευστικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν έχουμε ερεθισμό των αεραγωγών λόγω ξένων και βλαβερών ουσιών, που εισέρχονται στο ανώτερο αναπνευστικό ή τους πνεύμονες και μας βοηθά στην απομάκρυνση και την αδρανοποίησή τους, μέσω της βλέννας.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι μικροοργανισμοί και σωματίδια όπως σκόνη, καπνός, μικρόβια, τροφή κλπ. Ο «ασθενής» αντιδρά βήχοντας, αφού πρώτα εισπνεύσει, και απελευθερώσει αμέσως μετά τον εισπνεόμενο αέρα, ενώ ταυτόχρονα οι φωνητικές χορδές ανοίγουν και του προσδίδουν τον χαρακτηριστικό του ήχο.

Πρόκειται λοιπόν για έναν τρόπο προστασίας που διαθέτει το σώμα μας έναντι εξωτερικών «εισβολέων» και η παρουσία του με αυτή την έννοια είναι χρήσιμη.

Ξηρός βήχας και Παραγωγικός βήχας: ποια η διαφορά τους;

Ο ξηρός βήχας είναι εκείνος που συμβαίνει όταν οι πνεύμονες δεν παράγουν βλέννα. Η απουσία φλέγματος ερεθίζει περισσότερο τον λαιμό και τους πνεύμονες. Η παρουσία του οφείλεται συνήθως και κυρίως στην έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες μακράς διάρκειας (όπως π.χ. αλλεργίες) ή σε έκτακτες περιπτώσεις όπως είναι οι ιώσεις (γρίπη και κρυολόγημα) ή οι λοιμώξεις (βροχγίτιδα) του αναπνευστικού.

Ο παραγωγικός βήχας από την άλλη, είναι αυτός στον οποίο έχουμε παραγωγή βλέννας και φλέγματος. Ο βήχας αυτός συνήθως συνδέεται με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ή παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο οργανισμός παράγει βλέννα για να δεσμεύσει και να απομακρύνει μέσω του βήχα τα βλαβερά σωματίδια που υπάρχουν στους πνεύμονες και τις αεραγωγούς.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον ξηρό και παραγωγικό βήχα;

Συχνά η συνύπαρξή τους με άλλα συμπτώματα κρυολογήματος και ίωσης δεν είναι ανησυχητική εφόσον φυσικά δεν επιδεινώνονται όσο περνούν οι ημέρες. Πριν λοιπόν απευθυνθείτε στον γιατρό σας μπορείτε να καταφύγετε σε πιο απλές λύσεις για την αντιμετώπιση του βήχα.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

  • Πιείτε αφεψήματα. Το τσάι, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το θυμάρι και άλλα συναφή βότανα έχουν καταπραϋντική δράση βοηθώντας τον βήχα να «μαλακώσει» ενώ οι αντισηπτικές τους ιδιότητες επιταχύνουν την καταπολέμηση των μικροβίων από τον ίδιο τον οργανισμό.
  • Προσθέστε μέλι και τζίντζερ. Το μέλι είναι βάλσαμο για τον βήχα γιατί ανακουφίζει από τους ερεθισμούς και απαλύνει τον λαιμό. Προσθέστε λοιπόν μια κουταλιά στο τσάι σας και πείτε αντίο στον βήχα. Ή εναλλακτικά προσθέστε λίγη σκόνη τζίντζερ στο ρόφημα ή την ζεστή σας σούπα και επωφεληθείτε από τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
  • Δοκιμάστε το ατμόλουτρο. Εξαιρετική πρακτική ειδικά για τον παραγωγικό βήχα γιατί διευκολύνει την ρευστοποίηση της βλέννας και την απόχρεμψη. Μπορείτε να μπείτε για λίγα λεπτά στο ντουζ με ζεστό νερό (και ατμό), ή να σκύψετε για λίγα λεπτά πάνω ένα σκεύος με βραστό νερό καλύπτοντας το κεφάλι σας με μια πετσέτα παγιδεύοντας έτσι τον ατμό. Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Για τους πιο …bon viveur υπάρχει φυσικά και το χαμάμ!
  • Ενυδατωθείτε. Η κατανάλωση άφθονων υγρών θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας, θα τον ενισχύσει με θρεπτικά συστατικά και θα τον βοηθήσει στην ρευστοποίηση της βλέννας.

Ο έντονος βήχας είναι αλήθεια ότι είναι ενοχλητικός. Ωστόσο, πριν σπεύσετε στον γιατρό για εξετάσεις και φάρμακα, μπορείτε να καταφύγετε στους απλούς, φυσικούς τρόπους που μόλις διαβάσατε. Και αν θέλετε έναν επιπλέον φυσικό σύμμαχο στον …αντιβηχικό σας αγώνα μπορείτε να επιλέξετε το σιρόπι Octonion. Το φυτικό σιρόπι Octonion, περιέχει 8 φυσικά συστατικά όπως μας λέει και το όνομά του και δεν έχει παρενέργειες. Είναι ένα μοναδικό, πρωτοποριακό προϊόν ως προς την σύνθεσή του με Άρωμα Ελλάδας, από τη συνταγή μέχρι την παραγωγή του.

Scroll to Top