Γιατί να επιλέξω αντηλιακό χωρίς parabens;

Σίγουρα έχετε ακούσει την κοινότητα ομορφιάς να κάνει συζήτηση για τα parabens. Γνωρίζατε όμως ότι μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό σας και ότι μπορεί το αντηλιακό σας να τα περιέχει και να μην το είχατε προσέξει; Αν ενδιαφέρεστε για την υγεία της επιδερμίδας σας, παρακάτω θα ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να προσέξετε σχετικά με αυτές τις ουσίες και γιατί θα πρέπει να αναζητήσετε αντηλιακό χωρίς parabens.

Η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και είναι λογικό ν’ ανυπομονείτε να κάνετε τις βουτιές σας και να χαλαρώσετε κάτω από τον ήλιο σε μια ξαπλώστρα. Μαζί με την αγαπημένη εποχή του χρόνου ωστόσο, έρχονται και οι υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία μπορεί να επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο δέρμα σας.

Για το λόγο αυτό, γνωρίζετε βεβαίως πως είναι απαραίτητη η αντηλιακή προστασία. Γι αυτό σήμερα θα δούμε μαζί ποια είναι τα συστατικά που περιέχουν τα διάφορα αντηλιακά σκευάσματα, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγετε.

Τι είναι τα parabens;

Αρχικά, πάμε να δούμε μαζί περί τίνος πρόκειται. Τα parabens ή τα παραβένια, είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στις βιομηχανίες καλλυντικών και προϊόντων υγείας, όσο και στα φάρμακα αλλά και στα τρόφιμα. Είναι συνθετικά παράγωγα, δηλαδή αποτελούν μια μεγάλη ομάδα χημικών ενώσεων κατασκευασμένων στα εργαστήρια. Ο σκοπός τους είναι να προφυλάξουν τα προϊόντα από τη μικροβιακή επιμόλυνση και την ανάπτυξη μούχλας και να επιμηκύνουν έτσι το χρόνο ζωής τους.

Γιατί να επιλέξω αντηλιακό χωρίς Parabens;

Μπορεί έως τώρα να σας φαίνονται όλα μια χαρά και να απορείτε γιατί να πρέπει να τα αποφύγετε στο αντηλιακό σας. Η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός πως έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προφυλάξουν εσάς και τα προϊόντα σας, πολλές μελέτες ενοχοποιούν τα parabens για διάφορες επιβλαβείς επιδράσεις.

  • Για αρχή, είναι δυνητικά αλλεργιογόνες ουσίες. Αυτό σημαίνει πως αν είστε ευαίσθητες και επιρρεπείς σε αυτές τις χημικές ενώσεις, είναι πολύ πιθανό ν’ αναπτύξετε δυσάρεστους ερεθισμούς, δερματίτιδα εξ’ επαφής ή ακόμα και ροδόχρου ακμή στο δέρμα σας.
  • Ακόμα, είναι γνωστό πως ο συνδυασμός parabens και υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου, είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες του DNA στα κύτταρα της επιδερμίδας σας και να οδηγήσει στα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.
  • Πέρα από τις πιθανές δερματικές αλλοιώσεις, διάφορες επιστημονικές μελέτες προειδοποιούν για την συσσώρευση τους στον οργανισμό σας. Παρά το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένα να αποβάλλονται γρήγορα και εύκολα από τις μεταβολικές οδούς, κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είναι πάντοτε εφικτό. Με απλά λόγια, υπάρχει κίνδυνος τα parabens να αποδειχθούν τοξικά και επιβλαβή για εσάς.
  • Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η συγκέντρωση και η ανησυχία για την τοξικότητα, αυξάνονται ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μια ακόμα σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις αυτών των χημικών συστατικών, είναι αν σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητικές ομάδες δεν έχουν καταλήξει σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα για αυτό το σημαντικό ερώτημα. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως σε πολλές μαστεκτομές λόγω καρκίνου, οι γιατροί έχουν απομονώσει από τους ιστούς αρκετές φορές διάφορες υποομάδες παρεβενίων.
  • Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επίσης εδώ και δεκαετίες, οι πιθανές δυσλειτουργίες των ενδοκρινών αδένων που ίσως να προκαλεί ο μηχανισμός δράσης τους.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα parabens στο αντηλιακό;

Κλείνοντας το άρθρο μας, είναι σημαντικό να μπορείτε ν’ αναγνωρίσετε τα parabens που περιέχονται στο αντηλιακό που ενδιαφέρεστε να προμηθευτείτε. Συνήθως, αναγράφονται στο πίσω μέρος της καρτέλας μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά και περιέχουν στο δεύτερο συνθετικό τη λέξη «παραμπέν», π.χ. προπυλπαραμπέν, βενζυλοπαραμπέν, methylparaben κ.ο.κ.  

Αντηλιακό Octonion Sun με 4 συστατικά χωρίς Parabens

To Octonion Sun είναι ένα αντηλιακό για όλη την οικογένεια, για πρόσωπο και σώμα, το οποίο δεν περιέχει parabens. Προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία και ενισχυμένη ενυδάτωση, ενώ βοηθάει να προλάβετε τις δερματικές βλάβες, λόγω των 4 επιπρόσθετων συστατικών που περιέχει ( Aloe vera, Βιταμίνη Ε, C και F).

Θεωρούμε πως στη ζυγαριά των θετικών και των αρνητικών επιδράσεων των parabens, οι δεύτερες υπερισχύουν. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα paraben-free αντηλιακό σαν το Octonion Sun για το καλοκαίρι, αν θέλετε να είστε σίγουρες για την υγεία του δέρματος σας. Εμείς απλά σας ευχόμαστε, καλές βουτιές!

Scroll to Top