Φολικό οξύ: Τα οφέλη του για την ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού

Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι οργανική χημική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αυτό το είδος βιταμίνης Β που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού μας. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να φέρει πολλά οφέλη. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα οφέλη του φολικού οξέος και τον ρόλο του στην ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού μας.

Οφέλη του Φολικού Οξέος

 1. Ανάπτυξη εγκεφάλου και νευρικού συστήματος: Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ιδίως κατά την πρώιμη περίοδο της εγκυμοσύνης. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος από τη μητέρα συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ελλείψεων στο νευρικό σύστημα του παιδιού.
 2. Προστασία καρδιαγγειακού συστήματος: Η κατανάλωση φολικού οξέος συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επάρκεια φολικού οξέος μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
 3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το φολικό οξύ συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις και ασθένειες. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των φυσιολογικών διαδικασιών γήρανσης του οργανισμού.
 4. Συμμετοχή στην κυτταρική ανάπτυξη: Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση και αναπαραγωγή του γενετικού υλικού μας, του DNA. Είναι απαραίτητο για την κανονική κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της υγείας των ιστών και των οργάνων μας.

Πρόσληψη Φολικού Οξέος

Το φολικό οξύ είναι μια θρεπτική ουσία που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω της διατροφής μας, αλλά και σε μορφή συμπληρώματος. Το φολικό οξύ βρίσκεται σε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, το μαρούλι και άλλα.

Επίσης, το φολικό οξύ υπάρχει σε όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές, καθώς και στο μοσχαρίσιο συκώτι και στο κρέας, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Επιπλέον, βρίσκεται σε οστρακοειδή και σε τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με φολικό οξύ, όπως δημητριακά.

Πρόληψη ανεπάρκειας φολικού οξέος

Η πρόσληψη φολικού οξέος στη διατροφή μας ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής είναι σημαντική για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια. Η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αιμολυτική αναιμία, προβλήματα στο νευρικό σύστημα και ελλείψεις στην ανάπτυξη των εμβρύων. Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να είναι τα παρακάτω:

 1. διάρροια
 2. κατάθλιψη
 3. δύσπνοια
 4. κόπωση
 5. ταχυκαρδία
 6. πληγές στην γλώσσα
 7. σύγχυση

Συνοψίζοντας…

Το φολικό οξύ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού μας. Η επάρκεια φολικού οξέος στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για να απολαμβάνουμε τα οφέλη του. Μπορούμε να προμηθευτούμε φολικό οξύ από φυσικές πηγές, όπως πράσινα λαχανικά, φρούτα, φασόλια και σιτηρά. Εάν έχουμε αμφιβολίες για την επάρκεια της κατανάλωσης μας, μπορούμε να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με συμπληρώματα φολικού οξέος, όπως το DERBIMED, μετά από συμβουλή του γιατρού μας. Θυμηθείτε πάντα ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ο βασικός πυλώνας για την υγεία και την ευεξία μας.

Scroll to Top