Εσείς γνωρίζετε πότε είναι ανησυχητικός ο πόνος στο κεφάλι;

Ο πονοκέφαλος αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο πόνου παγκοσμίως και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή πονοκέφαλο. Συνήθως είναι “αθώος” και παροδικός αλλά υπάρχουν και φορές που μπορεί να γίνει ανησυχητικός ειδικά αν αποτελεί σύμπτωμα άλλης πάθησης.

Ποιοι τύποι πονοκεφάλου υπάρχουν;

Οι κυριότεροι και συχνότεροι τύποι είναι οι εξής:

 • Ημικρανία
 • Κεφαλαλγία Τάσης
 • Αθροιστική Κεφαλαλγία

Η ημικρανία εντοπίζεται στο ήμισυ του κρανίου και είναι μέτριας έως υψηλής έντασης με τον πόνο να “ακολουθεί” τον σφυγμό. Συνοδεύεται συχνά από φωτοφοβία και ναυτία και μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και 3-4 ημέρες οπότε και μειώνει δραστικά την λειτουργικότητα του ατόμου. Αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή κατόπιν ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης.

Η κεφαλαλγία τάσης είναι η συχνότερη περίπτωση του πονοκεφάλου που συμβαίνει σε όλους μας. Είναι πολύ πιο ήπια από την ημικρανία και δεν διαρκεί πολύ. Ο πόνος δημιουργεί ένα αίσθημα “ζώνης ή κράνους”, γύρω από το μέτωπο και τους κροτάφους. Το έντονο άγχος είναι αυτό που κρύβεται συνήθως πίσω από αυτού του είδους τους πονοκεφάλους οι οποίοι περνούν με κοινά παυσίπονα.

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι σπάνιος τύπος με πολύ πιο έντονο πόνο συγκριτικά με την ημικρανία. Προσβάλει την μία πλευρά της κεφαλής (συνήθως γύρω από το ένα μάτι ή κρόταφο), εμφανίζεται και κορυφώνεται σε ένταση μέσα σε λίγα λεπτά και δεν διαρκεί πολύ. Ωστόσο ο πόνος είναι εξαιρετικά ισχυρός και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πτώση του ενός βλεφάρου, ρινική καταρροή, δάκρυα, ανησυχία του ασθενούς κ.α. Η διάγνωση και θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας απαιτεί επίσκεψη σε νευρολόγο και ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Άλλοι τύποι πονοκεφάλου

Σπανιότερα, ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου στον οργανισμό και χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι “δευτεροπαθείς”  και μπορεί να οφείλονται σε:

 • Όγκο εγκεφάλου
 • Αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος ή αγγείου
 • Λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίτιδα).
 • Φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα κλπ

Πότε ο πονοκέφαλος πρέπει να σας ανησυχήσει;

Ένας πονοκέφαλος που επιμένει και δεν υποχωρεί με απλό παυσίπονο, συνοδεύεται από ναυτία ή μικρή ανοχή σε φως και ήχους ενδέχεται να υπονοεί ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία και πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό σας χωρίς όμως μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο αν έχει κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό ή σε κάποιο νοσοκομείο :

 • Ξαφνικός δυνατός πονοκέφαλος με γρήγορη επιδείνωση
 • Σταδιακή επιδείνωση της έντασης, της διάρκειας ή του ρυθμού εμφάνισης του πόνου
 • Συνύπαρξη πυρετού και άλλων συμπτωμάτων με τον πονοκέφαλο (π.χ. μούδιασμα άκρων, θολή όραση, κόκκινα μάτια, δυσκολία στην ομιλία κλπ)
 • Πονοκέφαλος που εμφανίζεται μετά από πτώση ή χτύπημα στο κεφάλι

Κάντε απαλό μασάζ στον αυχένα

Οι μαλάξεις στον αυχένα και την βάση του κρανίου χαλαρώνουν και αιματώνουν καλύτερα την περιοχή βοηθώντας στην μείωση του πόνου.

Κάντε απαλό μασάζ στον αυχένα

Οι μαλάξεις στον αυχένα και την βάση του κρανίου χαλαρώνουν και αιματώνουν καλύτερα την περιοχή βοηθώντας στην μείωση του πόνου.

Διαλογιστείτε

Η αυτοσυγκέντρωση σε συνδυασμό με βαθιές χαλαρές αναπνοές μπορεί να κάνει θαύματα καθώς επιτρέπει στον οργανισμό σας να αποσυμπιεστεί και να αποβάλλει το στρες.

Συμπλήρωμα διατροφής Octonion Pon

Το OCTONION PON είναι συμπλήρωμα διατροφής που προσφέρει μια φυσική λύση στην ανακούφιση από απλά καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκαλούν ελαφρύ πόνο. Πείτε λοιπόν αντίο στον πονοκέφαλο υιοθετώντας φυσικές επιλογές και …κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά!

Scroll to Top