Η κατάλληλη διατροφή για τη νόσο του διαβήτη μπορεί να ρυθμίσει τις επιπλοκές της νόσου, όπως τη διαβητική νευροπάθεια, να συμβάλει θετικά στη ψυχολογία και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Περίπου 470 εκατομμύρια παγκοσμίως, πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.1
Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τον διαβήτη είναι ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Αλλά, υπάρχουν περισσότερα για τον διαβήτη από αυτό. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τόσο το πάγκρεας όσο και τις λειτουργίες άλλων οργάνων του σώματος, ειδικά των ματιών, του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεύρων και των νεφρών.
Ο διαβήτης, επηρεάζοντας το πάγκρεας, επηρεάζει άμεσα και την ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται στο συγκεκριμένο όργανο. Η ινσουλίνη είναι η σημαντική ορμόνη που επιτρέπει στην γλυκόζη να διασπάται σε ενέργεια. H ινσουλίνη βοηθά στη διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας σε ένα υγιές εύρος. Τα υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών του διαβήτη, όπως η τύφλωση και η απώλεια των άκρων.
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας εάν έχετε διαβήτη. Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει την ινσουλίνη (σε αντίθεση με τη γλυκόζη), οπότε βασίζεται σε μια συνεπή παροχή φρέσκιας ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας, για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η ενέσιμη ινσουλίνη δρα ως υποκατάστατο ή συμπλήρωμα της ινσουλίνης του σώματός σας.
Μετά την διάγνωση του διαβήτη, η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τροφές. Είναι δυνατόν να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και να καταφέρετε να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας. Επειδή οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας. Για να βοηθήσετε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, ίσως χρειαστεί να μάθετε να υπολογίζετε την ποσότητα υδατανθράκων που προσλαμβάνετε καθημερινά, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τη δόση της ινσουλίνης.
Η διατροφή σας, βάσει ερευνών2, θα πρέπει να είναι μειωμένη σε πρόσληψη υδατανθράκων, οι οποίοι όπως αναφέρεται παραπάνω, ανεβάζουν πολύ απότομα την γλυκόζη του αίματος, και να βασίζεται κυρίως σε πρωτεϊνούχες τροφές καθώς και σε λαχανικά και φρούτα, χαμηλά σε σάκχαρα.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες αλλά χαμηλά σε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μπορούν επίσης, να οδηγήσουν σε γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η αποδοχή ενός υγιεινού πλάνου διατροφής, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας και να αποτρέψετε τις επιπλοκές του διαβήτη.
Μερικές από τις αναφερόμενες επιπλοκές της πάθησης του διαβήτη, βάσει της Αμερικάνικης Διαβητικής Ένωσης (ADA), είναι τα καρδιακά νοσήματα, η διαβητική νευροπάθεια, η νεφροπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.3
Ο πιο κοινός τύπος διαβητικής νευροπάθειας είναι η περιφερική νευροπάθεια η οποία συνδέεται άμεσα με το διαβητικό πόδι.
Περίπου τα μισά από τα άτομα με διαβήτη έχουν κάποια μορφή νευρικής βλάβης. 3 Επηρεάζει τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια. Ξεκινά συνήθως από τα πόδια και τείνει να εμφανίζεται ταυτόχρονα και στα δύο κάτω άκρα. Η αίσθηση μοιάζει σαν “βελόνιασμα” και “τσιμπήματα από καρφίτσες” στα κάτω άκρα. Συχνά τα συμπτώματα, ειδικά αυτά του καψίματος ή του πόνου, χειροτερεύουν τη νύχτα.
Ένας από τους καλύτερους και φυσικούς τρόπους για να μειώσετε τα συμπτώματα ή την εξέλιξη της, είναι μέσω τροφών κατάλληλων για τη διαβητική νευροπάθεια. Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με θρεπτικά συστατικά όπως, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, τόνος), δημητριακά ολικής αλέσεως, βιταμίνη Β-12 (συκώτι, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά) και λιποϊκό οξύ (το οποίο εντοπίζεται σε χαμηλή ποσότητα στο μπρόκολο, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και το κρέας) θα συμβάλει στη σωστή λειτουργία των νεύρων.
Εάν διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα επίπεδα που πρέπει, με τη σωστή διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της βλάβης των νεύρων. Γενικά προτείνεται, μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη.
Η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει και εδώ να γίνεται με έλεγχο και μέτρο. Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν στη βλάβη των νεύρων στην περιφερική διαβητική νευροπάθεια, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα όπως γλυκίσματα, αναψυκτικά υψηλά σε ζάχαρη και θερμίδες, χυμούς φρούτων και αρτοσκευάσματα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα άλατος, όπως τα πατατάκια, τα επεξεργασμένα γεύματα, τα αλλαντικά και το γρήγορο φαγητό μπορεί επίσης να είναι προβληματικά για τους ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, καθώς τα υψηλά επίπεδα αλατιού μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να συμβάλει στο μούδιασμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Στα πλαίσια τήρησης μια υγιεινής διατροφής μπορείτε να ενισχύσετε τη πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με συπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τη διαβητική νευροπάθεια. Το Nevralip 600 retard έχει μελετηθεί στο κέντρο διαβητικού ποδιού του Λαϊκού νοσοκομείου σε ασθενείς με νευροπάθεια και έχει αποδείξει ότι μειώνει σημαντικά όλα τα συμπτώματα της διαβητικής Νευροπάθειας. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά που περιέχει, όπως το άλφα – λιποϊκό οξύ, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το πικολινικό χρώμιο και των βιταμινών του (Β1, Β5, Β6, Βιοτίνη και βιταμίνη Ε) παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές και νευροτροφικές ιδιότητες οι οποίες συμβάλουν στη μείωση του πόνου.
* Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή.