Άγχος και προσαρμογόνα βότανα. Πως βοηθούν;

Τα προσαρμογόνα βότανα έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια για την ικανότητα τους να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους (στρες). Αυτά τα βότανα λειτουργούν ρυθμίζοντας την απόκριση του σώματος στο στρες και βελτιώνοντας τη συνολική ανθεκτικότητα σε σωματικούς και συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Το άγχος είναι πηγή πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Κι ενώ σε καταστάσεις επιβίωσης το στρες μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, στην καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, πόνο, αϋπνία, ινομυαλγία, διατροφικές, πεπτικές και ορμονολογικές διαταραχές όπως και να επηρεάσει το εσωτερικό μας ρολόι το οποίο ονομάζεται “κιρκάδιος ρυθμός”. Αν κάθε εβδομάδα ταλαιπωρήστε από τα παραπάνω συμπτώματα και οι μέρες σας φαίνονται κουραστικές, συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα οφέλη και τις χρήσεις των προσαρμογόνων βοτάνων, καθώς και το πως μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινότητα σας.

Τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα; (adaptogens ή tonic-herbs)

Τα προσαρμογόνα βότανα είναι μια τάξη βοτάνων που βοηθούν στην εξισορρόπηση της αντίδρασης του οργανισμού απέναντι στο στρες. Αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες και ως εκ τούτου ενισχύουν τη φυσιολογική ομαλή απόκριση σε καταστάσεις στρες. Είναι ασφαλή και χωρίς παρενέργειες σε κανονικές δόσεις.

Τα προσαρμογόνα λειτουργούν υποστηρίζοντας τη φυσική απόκριση του σώματος στο στρες, η οποία πραγματοποιείται από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Ο άξονας HPA είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ορμονών και νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στο στρες. Όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση, ενεργοποιείται ο άξονας HPA και απελευθερώνονται ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προετοιμάζοντας το σώμα για μάχη ή φυγή (fight or flight).

Τα προσαρμογόνα βότανα ρυθμίζουν την απελευθέρωση των ορμονών του στρες και βοηθούν το σώμα να ανακάμψει προάγοντας τη χαλάρωση και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Τα προσαρμογόνα βότανα περιέχουν πολλά ενεργά συστατικά τα οποία δρούνε σε διάφορα συστήματα του σώματος με αποτέλεσμα να βοηθούν την πέψη, την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία.

Πως δρουν τα προσαρμογόνα βότανα;

Τα προσαρμογόνα βότανα έχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για το σώμα και το μυαλό. Μερικά από τα βασικά οφέλη δράσης τους περιλαμβάνουν:

 1. Προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.
 2. Καταπολεμούν το σωματικό και ψυχικό άγχος και το στρες της καθημερινότητας.
 3. Δημιουργούν μία «άμυνα» στον οργανισμό για να επανέλθει η ισορροπία.
 4. Αυξάνουν την σωματική και νοητική ικανότητα.
 5. Μειώνουν την κόπωση.
 6. Είναι ορμονικοί ρυθμιστές του οργανισμού μας.
 7. Βοηθούν στη θεραπεία των παθήσεων επαναφέροντας στα φυσιολογικά επίπεδα όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
 8. Αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να επανέλθει σε ισορροπία μετά από κάποια πάθηση.
 9. Η μακροχρόνια χρήση τους προστατεύει τον οργανισμό από τις παθήσεις.
Για να θεωρηθεί ένα βότανο ως προσαρμογόνο, θα πρέπει εκτός αυτών:

 • Να είναι ακίνδυνο.
 • Να είναι μη τοξικό – να μη προκαλεί επιπλοκές.
 • Τα αποτελέσματα να είναι στο σύνολό του φυσιολογικά.
 • Η δράση του να μη περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους ιστούς και όργανα.
 • Να ασκεί ομαλοποιητική και εξομαλυντική δράση στον οργανισμό.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης προσαρμογόνων βοτάνων:

Η κατανάλωση προσαρμογόνων βοτάνων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο ασφαλής είναι μέσω μιας μελετημένης σύνθεσης.

Το νέο πολυβιταμινούχο Derbimed της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Medical PharmaQuality περιέχει 3 προσαρμογόνα βότανα, Panax Ginseng, Siberian Ginseng & Rhodiola Rosea, συνένζυμο Q10, 12 Βιταμίνες και 8 Ιχνοστοιχεία για τη στήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας. To πολυβιταμινούχο Derbimed είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ενσωματώσετε τα προσαρμογόνα βότανα στην καθημερινή σας ρουτίνα και να απολαύσετε τα οφέλη που προσφέρει η χρήση τους, όπως σωματική και πνευματική τόνωση & ενέργεια, μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης, αύξηση της αντοχής και της διάρκειας της σωματικής άσκησης, προστασία από το άγχος και το stress και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναζητήστε το πολυβιταμινούχο Derbimed στα φαρμακεία και στα ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Scroll to Top