Τα 5 αρχικά συμπτώματα της
Οστεοαρθρίτιδας

Τα 5 αρχικά συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας

Η Οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή νόσος των αρθρώσεων κατά την οποία προσβάλλεται αρχικά ο χόνδρος και στη συνέχεια τα οστά της άρθρωσης. Αρχικά, ο χόνδρος των αρθρώσεων παρουσιάζει ρωγμές, σκίζεται και τελικά καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα οστά να έρχονται σε επαφή. Έτσι προκαλείται πόνος, φλεγμονή και δυσκολία στην κίνηση.
Οι αρθρώσεις που πιο συχνά προσβάλλονται από Οστεοαρθρίτιδα είναι τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, τα ισχία και οι ώμοι.
Επισκεπτόμαστε το γιατρό, όταν έχουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, που εμφανίζονται συχνά στην οστεοαρθρίτιδα:

1. Πόνος

Συχνά ακούμε ‘με πονάει η μέση μου’. Οι άνθρωποι που έχουν οστεοαρθρίτιδα συχνά αναφέρουν πόνο στη μέση, στα γόνατα, στα δάχτυλα των χεριών, στα ισχία, στον αυχένα.
Στα αρχικά στάδια ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι μόνο πόνος ή πόνος με ευαισθησία, η οποία γίνεται χειρότερη όταν κινούμαστε. Ειδικά στα δάχτυλα των χεριών αυτό περιγράφεται σε κάθε κίνηση που απαιτεί μια παραπάνω προσπάθεια, όπως πχ να ανοίξουμε ένα βάζο που είναι κλειστό.

2. Ευαισθησία

Έτσι περιγράφεται η δυσφορία που αισθάνεται κάποιος όταν πιέζεται η άρθρωση που πάσχει. Μπορεί να συνοδεύεται από τοπικό πρήξιμο. Παρουσιάζεται από την αρχή ή στα προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.

3. Δυσκαμψία των αρθρώσεων

Με το πρωινό ξύπνημα η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι συνηθισμένη. Το ίδιο νιώθουμε όταν καθόμαστε στο γραφείο μας όλη τη μέρα. Η δυσκαμψία είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της Οστεοαρθρίτιδας. Συνήθως έχουμε ένα αίσθημα δυσφορίας και ανάγκη για ξεκούραση. Τα άτομα με αρθρίτιδα συχνά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα όταν οι αρθρώσεις τους έχουν ζεσταθεί μετά από ήπια κίνηση.

4. Περίεργη αίσθηση στις αρθρώσεις

Ο χόνδρος των αρθρώσεων είναι ένα είδος φυσικού αμορτισέρ, που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, χωρίς τριβές. Όταν αρχίζει να σπάει και να κάνει ρωγμές, έρχονται σε επαφή τα οστά της άρθρωσης παράγοντας κάποια περίεργη αίσθηση, όπως τριγμό, πίεση ή διάφορους ήχους κατά την κίνηση.

5. Απώλεια ελαστικότητας της άρθρωσης

Οι άνθρωποι με Οστεοαρθρίτιδα παρατηρούν συχνά, ότι κάποιες αρθρώσεις τους δεν είναι τόσο ελαστικές όσο ήταν παλαιότερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος οδηγούν συνήθως στην απώλεια ελαστικότητας και στη μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Εύρος κίνησης είναι ο βαθμός κίνησης των αρθρώσεων κατά τα φυσιολογικά πρότυπα. Για παράδειγμα, η πλήρης κάμψη και η έκταση στο γόνατο είναι το εύρος της κίνησης. Αν έχετε αρθρίτιδα, μπορεί να μην μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας έως το μέγιστο εύρος. Η απώλεια ελαστικότητας είναι συνήθως μια σταδιακή διαδικασία.

Ποιες ώρες της ημέρας έχετε συμπτώματα;

Ο πόνος, η ευαισθησία και η δυσκαμψία εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στα αρχικά στάδια της Οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το ισχίο σας πονάει μετά από ένα αγώνα μπάσκετ ή ότι η μέση σας είναι δυσκίνητη με το πρωινό ξύπνημα. Επειδή όμως η Οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος, πιθανά να έχετε τα συμπτώματα και κατά την ξεκούραση, εκτός από τη φάση της δραστηριότητας.

Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας και λύσεις

Μαζί με το γιατρό σας θα δημιουργήσετε ένα πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, που θα αφορά στη μείωση του πόνου και στη διατήρηση και βελτίωση της κίνησης, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα ζωής του ατόμου.
Εκτός από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο (διαφορετικά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία), υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για την κατάσταση αυτή.
Το πιο εξελιγμένο στην έρευνα και με δική του πατέντα είναι το Syalox 300 Plus.
Περιέχει υαλουρονικό οξύ πολύ υψηλής ποιότητας και ποσότητας 300mg, κατά πολύ μεγαλύτερης από ό,τι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα στην αγορά. Το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν ελβετικού εργαστηρίου, υψηλής καθαρότητας, μοριακού βάρους τουλάχιστον 2εκ DALTONS και συνδυάζεται με μποσβέλλια, ένα φυτικό αλλά αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, χωρίς τις παρενέργειες των γνωστών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Το Syalox 300 Plus βοηθάει άμεσα όλες τις αρθρώσεις χωρίς καμία παρενέργεια.

Μάθε περισσότερα στο www.osteoarthritida.com

Scroll to Top