Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άνδρας δεν έχει κανονική στύση. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι το πέος να είναι μερικώς ερεθισμένο πάντως όχι αρκετά, ώστε να μπορεί να γίνει διείσδυση κατά το σεξ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη στένωση των αρτηριών, οι οποίες μεταφέρουν αίμα στο πέος. Αυτή η στένωση οφείλεται σε απόθεση λιπαρών στοιχείων (αθηροσκλήρωση) στις αρτηρίες αυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στις αρτηρίες της καρδιάς. Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως αντιμετωπίζεται με τη λήψη ενός χαπιού πριν το σεξ. Καλό είναι επίσης να ληφθούν υπόψη οι συμβουλές και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της καρδιακής νόσου.

Οι περισσότεροι άνδρες περιστασιακά αδυνατούν να έρθουν σε στύση. Για παράδειγμα κάποιος δεν μπορεί να έρθει σε στύση όταν είναι κουρασμένος, έχει στρες ή έχει πιει πολύ αλκοόλ. Για τους περισσότερους άνδρες αυτή η κατάσταση είναι παροδική και υπάρχει στύση όταν υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα.

Υπάρχουν άνδρες στους οποίους τα προβλήματα στύσης είναι επίμονα ή επαναλαμβανόμενα και μπορεί να παρουσιαστούν τέτοια προβλήματα σε κάθε ηλικία, αλλά κυρίως παρουσιάζονται στους ηλικιωμένους. Περίπου οι μισοί άνδρες μεταξύ 40-70 ετών έχουν προβλήματα στύσης. Για τις ηλικίες των 70 ετών και άνω 7 στους 10 άνδρες έχουν στυτική δυσλειτουργία.

Πως συμβαίνει η στύση φυσιολογικά;

Όταν βρίσκεται ένας άνδρας σε σεξουαλική διέγερση ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο πέος με τα νεύρα. Εκκρίνονται νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες φυσικές για τον οργανισμό) οι οποίοι φτάνουν στα νευρά τους πέους και τελικά παράγεται η ουσία κυκλική γουανοσίνη μονοφωσφατάση (cGMP). Αυτή η ουσία προκαλεί διαστολή των αρτηριών που πέους, με αποτέλεσμα περισσότερο αίμα να φτάνει εκεί και να παρατηρείται στύση.

Μετά τη σεξουαλική επαφή τα επίπεδα της ουσίας cGMP πέφτουν και το πέος σταδιακά επανέρχεται σε χαλάρωση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία

Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους βιολογικούς και τους ψυχολογικούς:

1.Βιολογικοί παράγοντες (8 από τους 10 άνδρες)

• Μειωμένη ροή αίματος στο πέος σε ηλικίες κυρίως μετά τα 40. Μπορεί να συνυπάρχει με κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση & χοληστερίνη.
• Νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τη νευρική μεταβίβαση πληροφοριών, όπως η σεξουαλική διέγερση. Τέτοιες είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό, η νόσος Parkinson, κλπ.
• Ο Διαβήτης είναι η πιο συχνή αιτία για τη στυτική δυσλειτουργία γιατί επηρεάζει τη ροή του αίματος αλλά και τη λειτουργία των νεύρων.
• Ορμονικές διαταραχές, όπως έλλειψη τεστοστερόνης, η οποία παρατηρείται πιο συχνά λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού.
• Τραυματισμός των νεύρων που ενεργοποιούν το πέος, λόγω χημιοθεραπείας, τραυματισμών κλπ
• Η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, β-αποκλειστές, διουρητικά κλπ.
• Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.
• Η ποδηλασία επηρεάζει τα νεύρα στη περιοχή.

2. Ψυχολογικοί παράγοντες

• Στρες
• Άγχος
• Προβλήματα στη σχέση
• Κατάθλιψη

Όταν υπάρχουν προβλήματα στύσης είναι καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Ο γιατρός θα εξετάσει όλους τους παράγοντες που συνδέονται με το πρόβλημα και θα σας προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης. Όσο αφορά στην φαρμακευτική αγωγή σήμερα θεωρείται ότι προσφέρει την αποκατάσταση του προβλήματος σε πολύ μεγάλα ποσοστά, σχεδόν στο 80% των ανδρών.

© 2023 – Medical PQ | All rights reserved

Scroll to Top