Πώς μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει τα πόδια;
Τα άτομα με διαβήτη είναι επιρρεπή σε προβλήματα ποδιών που προκαλούνται από παρατεταμένες περιόδους υψηλού σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα ποδιών, καθένα από τα οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.
Προβλήματα στα πόδια στα διαβητικά άτομα
Τα δύο κύρια προβλήματα ποδιών που επηρεάζουν τα άτομα με διαβήτη είναι:
Διαβητική νευροπάθεια
Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους με διαβήτη να αισθάνονται την αίσθηση στα άκρα τους.
Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια στα πόδια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης.
Αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να αισθανθεί έναν ερεθισμό στο πόδι ή να αντιληφθεί ότι τα παπούτσια του τον πιέζουν, προκαλούν τριβή ή κάλλους. Αυτή η έλλειψη αίσθησης οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου να δημιουργηθούν φουσκάλες, πληγές και τελικά ακρωτηριασμοί.
Περιφερική αγγειακή νόσος
Ο διαβήτης οδηγεί επίσης σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Στην περιφερική αγγειακή νόσο, στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα άκρα συσσωρεύεται λιπαρός ιστός – ειδικά όταν έχουμε υψηλή χοληστερόλη – με αποτέλεσμα τα αγγεία να στενεύουν και να μειώνεται η ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια.
Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, λοίμωξη και ανοιχτές πληγές που καθυστερεί πολύ η επούλωσή τους. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να εξαρτώνται από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο εκείνη τη στιγμή. Έστω και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ήπια ή σοβαρή βλάβη στα πόδια διαβητικών ατόμων:
1. Πόνος στα πόδια
2. Κράμπες στα πόδια
3. Μούδιασμα στα πόδια
4. Μυρμήγκιασμα στα πόδια
5. Κάψιμο στα πόδια
6. Σουβλιές ή τσιμπήματα στα πόδια
7. Φαγούρα
8. Κάψιμο ή πόνος στα πόδια που χειροτερεύουν τη νύχτα
9. Πόνος στις γάμπες με την βάδιση
10. Απώλεια αίσθησης (δεν αισθάνεσαι τον πόνο ακόμα και όταν έχεις ένα φουσκάλες ή πληγές στα πόδια)
11. Αποχρωματισμός του δέρματος ή κόκκινες ραβδώσεις
12. Λερωμένες κάλτσες
13. Πόδι που έχει παραμορφωθεί
Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχει λοίμωξη σε ανοιχτή πληγή στο πόδι (έλκος ποδιού), το άτομο μπορεί να έχει και κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Πυρετό
• Ρίγη
• Ανεξέλεγκτο ζάχαρο
• Σοκ
• Κλονισμός
• Ερυθρότητα
Αν κάποιος έχει κάποια από τα συμπτώματα μιας λοίμωξης θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως θεραπεία.
Επιπλοκές
Η διαβητική νευροπάθεια και η περιφερική αγγειακή νόσος είναι σοβαρές καταστάσεις που πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Και οι δύο προκαλούν επιπλοκές που μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Πληγές που δεν επουλώνονται
• Παραμορφωμένα πόδια
• Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών λοιμώξεων, λοιμώξεις των οστών και κύστες
• Γάγγραινα, όταν μια λοίμωξη προκαλεί θάνατο του ιστού και ακρωτηριασμό
Θεραπεία
Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη θα πρέπει να βλέπουν έναν γιατρό τακτικά ως μέρος της φροντίδας τους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσουν κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.
Για να μην χειροτερέψει η νευροπάθεια και η περιφερική αγγειακή νόσος θα πρέπει να φροντίσετε τα παρακάτω:
1. Καλή ρύθμιση του σακχάρου
2. Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
3. Διακοπή του καπνίσματος
4. Καλή ρύθμιση της χοληστερόλης
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που προκαλεί η νευροπάθεια πόδια, όπως πόνος, το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, οι κράμπες, το κάψιμο, οι σουβλιές, οι κράμπες.
Το συμπλήρωμα διατροφής NEVRALIP 600 retard που περιέχει 9 συστατικά (άλφα λιποϊκό οξύ, σελήνιο, ψευδάργυρο, πικολινικό χρώμιο, βιοτίνη, σύμπλεγμα βιταμινών Β, και βιταμίνη Ε) βοηθάει στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας, όπως πόνος, κράμπες, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, σουβλιές κ.ά., όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτη. Το NEVRALIP 600 retard έχει μελετηθεί στο κέντρο διαβητικού ποδιού του Λαϊκού Νοσοκομείου σε ασθενείς με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια.
Μάθε περισσότερα στο www.diavitiko-podi.gr
Δες τι λέει ο ειδικός για την θεραπεία της Διαβητικής Νευροπάθειας
https://www.youtube.com/watch?v=lUpZudtCQoA