Ο αιμικός σίδηρος είναι η μορφή του σιδήρου που απορροφάται ευκολότερα από το ανθρώπινο σώμα. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στα ψάρια. Η πρόσληψη κρέατος αυξάνει και την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος περιέχεται στα λαχανικά.
Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει κρέας και ψάρι, θα πρέπει λογικά να περιέχει τον απαιτούμενο σίδηρο που χρειάζεται ένας άνθρωπος.
Αν όμως δε τρώτε ψάρι ή κρέας ή τρώτε περιορισμένες ποσότητες είναι ακόμη πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνεται κάποιες ή και όλες από τις παρακάτω ομάδες τροφίμων στο διαιτολόγιο σας:
• Όσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια, φασόλια σόγιας • Πράσινα λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, με προσοχή σπανάκι (γιατί περιέχει οξαλικό οξύ που αλληλοεπιδρά με το σίδηρο) • Δημητριακά • Αυγά • Καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης • Ξηρούς καρπούς: φιστίκια κάσιους, αμύγδαλα