Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και απαραίτητο επίσης για την καλή υγεία του σώματος μας. Χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να φτιάξει:
Για να έχουμε καλή υγεία θα πρέπει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας να είναι επαρκή. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο συχνή διατροφική διαταραχή στο κόσμο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οφείλονται:
Η εξέταση αίματος δείχνει τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα και προσδιορίζει αν υπάρχει αναιμία. Αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, πιθανότατα και τα επίπεδα φερριτίνης θα είναι χαμηλά (η φερριτίνη μας δείχνει τα επίπεδα του αποθηκευμένου σιδήρου στον οργανισμό).
Ο αιμικός σίδηρος είναι η μορφή του σιδήρου που απορροφάται ευκολότερα από το ανθρώπινο σώμα. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στα ψάρια. Η πρόσληψη κρέατος αυξάνει και την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος περιέχεται στα λαχανικά.
6 συμβουλές για να βοηθήσετε την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό σας
Να προσλαμβάνετε βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, με τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, γιατί βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στα λεμόνια, τις ντομάτες και τις κόκκινες πιπεριές.