Ένα αντηλιακό με SPF 50 με προστατεύει καλύτερα από ένα αντηλιακό με SPF 30;

Ένα αντηλιακό με SPF 50 με προστατεύει καλύτερα από ένα αντηλιακό με SPF 30; Τι να επιλέξω; Steven Q. Wang, MD

Μακάρι να υπήρχε μια σύντομη και απλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση! Ως δερματολόγος και φωτοβιολόγος έχω μελετήσει τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου στο δέρμα, καθώς και τον τρόπο προστασίας από αυτή και έτσι μπορώ να επισημάνω τα παρακάτω πολύ σημαντικά σημεία!
Το υπεριώδες φως είναι αόρατο για τους ανθρώπους, επειδή έχει μικρότερα μήκη κύματος από το φως που μπορούμε να δούμε. Εντός του φάσματος UV, υπάρχουν δύο τύποι ακτινοβολίας που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματός σας και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να προστατεύετε την επιδερμίδα σας και από τους δύο τύπους:

• Η UVB ακτινοβολία προκαλεί ηλιακά εγκαύματα και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Κάποια αντηλιακά αναφέρονται κυρίως στη προστασία που προσφέρουν από τη UVB ακτινοβολία και μόνο.

• Η UVA ακτινοβολία προκαλεί δερματική βλάβη που οδηγεί σε μαύρισμα, καθώς και σε γήρανση και ρυτίδες του δέρματος. Τα μικρότερα μήκη κύματος της ακτινοβολίας UVA συντελούν επίσης στο ηλιακό έγκαυμα.

Είναι σημαντικό το αντηλιακό που επιλέγετε να καλύπτει τη UVA, καθώς και UVB ακτινοβολία!!!
Ο αριθμός SPF σας δείχνει πόσος χρόνος χρειάζεται η ηλιακή ακτινοβολία (ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ) για να κοκκινίσει το δέρμα σας, όταν χρησιμοποιείτε το αντηλιακό με τις ιδανικές συνθήκες. Δηλαδή όπως ακριβώς το περιγράφει ο κατασκευαστής του, σε σχέση με το χρόνο που θα χρειαζόταν αν δε φορούσατε αντηλιακό.

Έτσι, με SPF 30 θα πάρει 30 φορές περισσότερο χρόνο για να κάψει ο ήλιος το δέρμα παρά αν δεν φορούσε κάποιος καθόλου αντηλιακό.
Το SPF 30 επιτρέπει περίπου 3% της ακτινοβολίας UVB να χτυπήσει το δέρμα σας, ενώ το SPF 50 επιτρέπει το 2% της ακτινοβολίας, δηλαδή διαφορά 1%.
Υπό ιδανικές συνθήκες (όπως σε ένα εργαστήριο), ένα αντιηλιακό με υψηλότερη προστασία SPF και κάλυψη ευρέος φάσματος UVA & UVB προσφέρει περισσότερη προστασία από το ηλιακό έγκαυμα, τη βλάβη UVA και τη ζημιά στο DNA, σε σύγκριση με χαμηλότερες τιμές SPF.
Αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι σαν το εργαστήριο! Στην πραγματική ζωή, τα προϊόντα με πολύ υψηλά SPF συχνά δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν τείνουν να μένουν έξω στον ήλιο για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτό που επιτρέπεται. Δε κάνουν συχνή χρήση του αντηλιακού, δεν χρειάζεται να αναζητούν σκιά, ούτε καλύπτονται με καπέλο ή ρούχα. Έτσι, καταλήγουν να έχουν πολύ περισσότερη UV βλάβη στο δέρμα τους.
Για άτομα που έχουν ιστορικό ή υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, γενετικές ασθένειες ή ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, χρειάζεται προσοχή και σύσταση από το δερματολόγο. Το ίδιο ισχύει σε ορισμένα σπορ, όπως πεζοπορία ή σκι σε μεγάλο υψόμετρο, ή κοντά στον Ισημερινό, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλότερη.
Το Ίδρυμα καρκίνου του δέρματος συνιστά ένα αδιάβροχο, ευρέος φάσματος αντιηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο για οποιαδήποτε εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το SPF, όμως, είναι σημαντικό να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγείτε έξω και μετά κάθε δύο ώρες ξανά και κάθε φορά αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

ΠΗΓΗ: www.skincancer.org
Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου, 2018
Steven Q. Wang, MD, διευθυντής Δερματολογικής κλινικής του Memorial Sloan Kettering Cancer Center στο New Jersey.

Scroll to Top