Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα μεταβολικό νόσημα με βασικό χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην πάθηση αυτή, ο οργανισμός παράγει λιγότερη (ή καθόλου) ινσουλίνη ή την χρησιμοποιεί με τρόπο μη αποτελεσματικό με αποτέλεσμα να απορρυθμίζεται το ποσοστό του σακχάρου.
Τρείς είναι οι βασικοί τύποι:
Ο διαβήτης Ι που και ο πιο σοβαρός τύπος καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη και πρέπει να του χορηγείται εξωγενώς για να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο διαβήτης ΙΙ που είναι ο πιο κοινός τύπος και προσβάλει ενήλικες με τάση παχυσαρκίας. Η κατάσταση αυτή διορθώνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς (στροφή σε υγιεινή διατροφή).
Ο διαβήτης κύησης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι αναστρέψιμος αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην μητέρα και το έμβρυο.
Ο διαβήτης τύπου Ι συνήθως εμφανίζεται αιφνίδια χωρίς να δίνει σημάδια. Τα πρώιμα συμπτώματα που θα διαβάσετε εδώ αφορούν στον διαβήτη τύπου ΙΙ που είναι και ο συχνότερος.
Η συνεχής δίψα με το στόμα να στεγνώνει συχνά ενώ δεν υπάρχει προφανής λόγος (όπως π.χ. ζέστη) θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις, αν διαρκεί πάνω από κάποιες μέρες.
Το να θέλετε να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα για ούρηση είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη. Το αυξημένο σάκχαρο έχει διουρητικό αντίκτυπο στα νεφρά και καταλήγει σε πολυουρία.
Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι ένα ακόμη σημάδι που θα πρέπει να σας θορυβήσει. Αν λοιπόν τα δάχτυλα των ποδιών σας εμφανίζουν συχνά μύκητες, τα ούλα σας υποφέρουν από περιοδοντίτιδα, και τα γεννητικά σας όργανα προσβάλλονται επανειλημμένα από μυκητιασικές λοιμώξεις, καλύτερα να ελέγξετε άμεσα το σάκχαρό σας.
Το έντονο αίσθημα πείνας που οδηγεί με την σειρά του σε αυξημένη κατανάλωση τροφής συνιστά ένα ακόμη σύμπτωμα. Οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας που βιώνει ο διαβητικός ασθενής καθώς η απουσία επαρκούς ποσότητας ινσουλίνης δεν επιτρέπει στην γλυκόζη να φθάσει στα κύτταρα του οργανισμού και να τα «κινητοποιήσει».
Αν αισθάνεσθε κουρασμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ή δεν έχετε αρκετή ενέργεια για να «τα βγάλετε πέρα» με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας τότε ίσως ο σακχαρώδης διαβήτης να σας χτυπά το καμπανάκι. Βέβαια οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Το σίγουρο είναι ότι ένας πλήρης έλεγχος θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Διαταραχές της όρασης, μουδιάσματα των άκρων (κυρίως των κάτω), κράμπες ή ένα γενικό αίσθημα κακουχίας ενδέχεται να οφείλονται σε υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα και οφείλουν να ελεγχθούν ιατρικά.
Το αρχικό στάδιο του διαβήτη είναι γενικά «αθόρυβο». Ωστόσο, αν δώσετε προσοχή στα πρώιμα σημάδια και «αφουγκραστείτε» το σώμα σας μπορείτε να τον διαγνώσετε εγκαίρως και να προλάβετε τα …χειρότερα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας.