• el
  • en

Το επώνυμο γενόσημο είναι η λύση για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης παγκοσμίως

21 November 2012 | Ανήκει στην Κατηγορία: Επικαιρότητα

Η ΠΕΦ προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει μια ήπια και σοβαρή στάση κατά τη διάρκεια της κρίσης αναλογιζόμενη το τεράστιο πρόβλημα και την ανάγκη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στάση από τις αρχές του 2004 έχουμε καταθέσει σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες πολλάκις τις προτάσεις μας για την ανάγκη αυτή. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα Επώνυμα Ελληνικά γενόσημα αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα και όχι το ίδιο το πρόβλημα.

Με συνεχείς παραστάσεις και αναλύσεις τεκμηριώσαμε στην ελληνική πολιτεία ότι η εμμονή της Τρόικα και η αδικαιολόγητη πίεση για την συνταγογράφηση αποκλειστικά με Δραστική δεν πρόκειται να φέρει κανένα επιπλέον όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Στον αντίποδα αυτού έχουμε προτείνει σειρά ισοδύναμων μέτρων, όχι τώρα εδώ και χρόνια που οδηγούν σαφέστατα στη μείωση των δαπανών εντός των στόχων του μνημονίου αλλά και δίνουν μια αναπτυξιακή διάσταση σε ένα κλάδο όπως αυτός την φαρμακοβιομηχανίας.

Δεν διεκδικούμε το ρόλο του λευκού ιππότη.

Σ’ εμάς στις ελληνικές επιχειρήσεις, ένα πράγμα είναι σαφές, αν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι βιώσιμα δεν θα είμαστε και εμείς. Άρα άλλος στόχος πέρα από τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει. Σε αυτό είμαστε αρωγοί.

Είμαστε αντίθετοι όμως σε οποιαδήποτε αβάσιμη και αδικαιολόγητη προσπάθεια αποβιομηχάνισης ενός ολοκλήρου κλάδου χωρίς όφελος.

Είμαστε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στη χώρα μας .

Είμαστε επιχειρήσεις που απασχολούν 8.500 Έλληνες δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικά απασχολουμένου δυναμικού από τις υπόλοιπες 150 εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.

Έχουμε επενδύσει στη χώρα μας σε πάγιες υποδομές πάνω από €300 εκ. τη τελευταία 5ετια.

Οι εξαγωγές μας αγγίζουν τα 275 εκ δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Ας αποκαταστήσουμε κάποιες αλήθειες. Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική θα οδηγήσει σε μια σειρά γεγονότων στην αγορά που θα εκπαραθυρώσουν τις βιομηχανίες μας . Η Τρόικα επιχειρηματολογεί ότι επιτέλους οι ελληνικές βιομηχανίες θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές.

Ας αποκαλύψουμε λιγάκι τι σημαίνει αυτό.

Ρευστότητα

Οι ελληνικές βιομηχανίες δρώντας στην Ελλάδα έχουν «εκχωρήσει τη ρευστότητα τους στο ελληνικό δημόσιο. Τα ελληνικά νοσοκομεία αδυνατούν να πληρώσουν με διογκούμενα χρέη. Μη λησμονούμε το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα με τα οποία πληρωθήκαμε. Παράλληλα όλη η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές έχει σε ένα βαθμό υποστηριχτεί από τις ελληνικές εταιρείες. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγικές εταιρείες όχι μόνο απαιτούν πληρωμές για να προμηθεύσουν προϊόντα αλλά κάποιες από αυτές έχουν αποσύρει ήδη κάποια προϊόντα τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή οι Ελληνικές βιομηχανίες συνέχισαν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προμήθεια και υποστήριξη του συστήματος παρά το δυσβάστακτο κόστος.

Αυτό σαφέστατα έχει οδηγήσει σε στραγγαλισμό της ρευστότητας των επιχειρήσεων μας την ώρα που εισαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε άπλετη ρευστότητα από τη «μαμά» προκειμένου να απελάσουν στη αγορά.

Κόστος χρήματος

Ακόμα και η διατήρηση αυτής της πολιτικής απέναντι στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει τεράστιο κόστος στις εταιρείες μας αν αναλογιστούμε ότι το κόστος χρήματος σήμερα ξεπερνά το 10% ενώ οι εισαγωγικές έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα με μέσω κόστος κάτω το 3,5%

Λειτουργικό κόστος

Το κόστος λειτουργίας μιας βιομηχανικής επιχείρησης είναι ανελαστικό, σε αντίθεση με μια εισαγωγική. Είπα νωρίτερα ότι 30 εταιρείες απασχολούν 8.500 εργαζόμενους. Το 50% του συνολικού αριθμού στο φάρμακο, ενώ άλλες 150 απασχοληθούν τους υπόλοιπους περίπου 8.000 ΜΟ δηλαδή 280 εργαζόμενους για το 18% της αγοράς έναντι ΜΟ 55 για το υπόλοιπο 82% !!!!

Η ανταγωνιστικότητα όμως των ελληνικών επιχειρήσεων μας όμως είναι αυταπόδεικτη όταν οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων αγγίζουν το 2% των ελληνικών εξαγωγών . Η απάντηση μου στον εκπρόσωπο της Τρόικα σχετικά με την εντολή του να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί ήταν ότι η εταιρεία που εκπροσωπώ ελέγχει το 10% στη δική του χώρα την Ολλανδία.

Τιμολογιακή πολιτική

Το επώνυμο γενόσημο είναι η λύση στο πρόβλημα της διόγκωσης της φαρμακευτικής δαπάνης παγκοσμίως. Αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή καθώς αποτελεί μια ισοδύναμη και αρκετά φθηνότερη επιλογή για τον γιατρό και τον ασθενή. Σήμερα τα γενόσημα είναι στο 40% της αξίας των πρωτοτύπων. Ας αναλογιστούμε υπάρχουν τέτοιες διαφορές σε άλλα προϊόντα ???

Σε αυτή τη πολιτική έχουμε συμφωνήσει και εμείς γιατί είναι βασικό και κομβικό σημείο αλλά όχι ως μόνο και αποσπασματικό μέτρο. Και αυτό το τονίζω, έχουμε συναινέσει στη μείωση των τιμών στο 40% ως μέρος μιας σειράς θεσμικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και στο κράτος αλλά και δεν θα αφανίσουν τις ελληνικές εταιρείες.

Συνταγογράφηση με δραστική.

Φτάνουμε στο πιο καίριο και φλέγον ζήτημα στο οποίο μονίμως αντιμετωπίσαμε τη λυσσαλέα και αδικαιολόγητη αντίδραση της Τρόικα.

Μέσω των διαβουλεύσεων με την ελληνική πολιτεία έχουμε καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων που διασφαλίζει ότι η δαπάνη φαρμάκων για το 2013 θα είναι εντός των στόχων του μνημονίου δηλαδή στα 2,4 δις.

Ενώ αυτά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται η Τρόικα εμμένει στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής με δραστική. Η κίνηση αυτή θα φέρει μια σειρά γεγονότων στην αγορά που όχι μόνο θα ακυρώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά θα οδηγήσουν σε υποκατάσταση με ακριβότερες θεραπείες άρα υψηλότερη δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τακτική που την έχουμε βιώσει και πληρώσει ως Έλληνες ασφαλιζόμενοι εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια. Νέα φάρμακα πολλαπλάσιου κόστους έρχονται να αντικαταστήσουν τα ήδη καταξιωμένα και φτηνότερα τη στιγμή που οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να ενημερώνουν το γιατρό ακόμα και με τη αναγραφή της δραστικής εφόσον είναι μονοπωλιακά.

Οι συνέπειες της εφαρμογής της αναγραφής της δραστικής είναι δεδομένες και το πλάνο σαφές

  • Απαξίωση των τιμών στα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα
  • Επέλαση εισαγόμενων γενοσήμων με το πρόσχημα της φθηνότερης τιμής
  • Αποσταθεροποίηση και αποβιομηχάνιση των ελληνικών εταιρειών
  • Υποκατάστασης καταξιωμένων θεραπειών προς ακριβότερες
  • Έλεγχος της αγοράς σε αξίες και όγκους από πολυεθνικές

Άρα λοιπόν θα έχουμε στην επομένη διετία μια διόρθωση της αγοράς σε αξίες ενώ αμέσως μετά θα βιώσουμε μια εκτράχυνση των δαπανών λόγο των παραπάνω ενώ παράλληλα θα έχουμε αποβιομηχανοποιήσει τη χώρα από έναν ακόμα από τους ελάχιστους παραγωγικούς της κλάδους.

Έχουμε προτείνει σειρά ισοδύναμων μέτρων όπως θα σας αναλύσουν οι συνάδελφοι μου που φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι εστιάσεις της Τρόικας είναι αβάσιμες όχι μόνο στο τρόπο λειτουργίας της αγοράς όπως ανέφερα αλλά και στο αντίκτυπο της αποβιομηχάνισης ενός κλάδου όπως ο δικός μας .

Και επειδή οι αριθμοί δύσκολα λένε ψέματα ας αναλογιστούμε τα εξής:

Οι εταιρείες μας το 2011 , κατέβαλαν στο Ελληνικό δημόσιο 200 εκ Ευρώ σε ΦΠΑ, Φόρους, Μισθολογικές εισφορές, Τέλη ΕΟΦ και Rebate .

Ας αναλογιστούμε ότι η δαπάνη το 2013 μετά την εφαρμογή όλων των μέτρων θα είναι 2,4 δις .

Αν αναλογιστούμε μια χώρα χωρίς εγχώρια βιομηχανία τότε η πολιτεία θα πρέπει να απαιτήσει από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις το 11% της δαπάνης σε φάρμακα να διατίθεται κάθε χρόνο δωρεάν από αυτές προκειμένου να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό όφελος ……….

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι είμαστε η λύση και όχι μέρος τους προβλήματος.

Του Βασίλη Κάτσου, γεν. Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Πηγή: http://www.ygeia360.gr/