• el
  • en

Εκστρατεία για το Ελληνικό Φάρμακο

15 October 2013 | Ανήκει στην Κατηγορία: Επικαιρότητα

Σε μια εκδήλωση, η οποία …σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την ευρηματική ομιλία του Υπουργού Υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ) παρουσίασε τους άξονες της ενημερωτικής καμπάνιας για το Ελληνικό Φάρμακο, η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε, για ακόμη μια φορά, η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε, ευθύς εξαρχής, ότι είναι συμφέρον όλον να πάει ακόμα καλύτερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και λόγω «ιδιοσυγκρασίας δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνω ότι μπορώ» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δεν δίστασε να περιγράψει το επιδιωκόμενο μέλλον για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, στο οποίο δεν θα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού, αλλά θα κατακτούν τις αγορές του κόσμου, για να κλείσει την ομιλία του με μια μάλλον…διαφορετική υπόσχεση, που έλαβε και θερμό χειροκρότημα:

«Υπόσχομαι πως όταν θα φύγω από το Υπουργείο θα έχω πουλήσει, σε εισαγωγικά με τις αποφάσεις μου, περισσότερα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα από ότι βιβλία έχω πουλήσει στη ζωή μου».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Δ. Δεμος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν μιλάμε για ελληνικό γενόσημο ή γενόσημο ελληνικής παραγωγής αλλά για Ελληνικό Φάρμακο.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει άλματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια», είπε σημειώνοντας πως απασχολεί, άμεσα και έμμεσα πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ 2000 και 2010 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, στον κλάδο της μεταποίησης.

Μάλιστα, η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 10% του συνόλου, το 2010.

Εκτιμάται, δε, ότι για κάθε € 1.000 που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά € 3.420.

Κατά τον κ. Δέμο, η Τρόικα πιέζει στο Φάρμακο, όχι γιατί «είμαστε τα κακά παιδιά αλλά για πρόκειται για στρατηγική επιλογή», καθώς αποτελεί τον τελευταίο από τους τρείς πυλώνες για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας μιας χώρας, μαζί με τους κλάδους τροφίμων και ενέργειας, που έχουν ήδη πληγεί.

Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τάχθηκε εναντίον της λογικής της μείωσης και άλλων των τιμών, ως απάντηση στην έλλειψη ανταγωνισμού, καθώς διαπιστώνεται μια πτώση της κατανάλωσης φαρμάκων. «Όσο περισσότερο πουλάμε τόσο θα πέφτουν οι τιμές», αντέταξε.

Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής, υποστήριξε πως με την αφαίρεση της ονομασίας του φαρμάκου «ξαναμοιράζετε η τράπουλα» και ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Φάρμακο είναι ιστορία και όνομα.

Ο κ. Δέμος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία στη χώρα μας έφθασε από το πρώτο διάστημα στο 92%, όταν στην Ελβετία είναι μόλις στο 32%.

Αυτή του η αναφορά «τσίγκλησε» τον κ. Γεωργιάδη, οποίος ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει, λέγοντας πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση «ετοιμαζόταν» από την εποχή Σημίτη και έπρεπε να έρθει η τρόικα για να εφαρμοστεί και παρά τις αντιδράσεις του πρώην ΓΓ του Υπουργείου κ. Πολύζου.

Ανταπαντώντας ο κ. Δέμος είπε πως, παρόλα αυτά ο άνθρωπος που έστησε την ΗΔΙΚΑ απολύθηκε λίγο καιρό μετά την εφαρμογή της.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας, όπως και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, της ΒΙΑΝΕΞ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε και για τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον κλάδο, «μια σελίδα θέλει 6 μήνες για να παραδοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

«Δεν θέλω χρήματα. Έχω για να ζήσουν 15 γενιές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά

Πηγή: ΕΕΦΑΜ